Teresa Jordà tornarà les dietes presumptament irregulars de la FMC

Un jutjat de Sabadell investiga 44 alcaldes per si van rebre sobresous encoberts de l'entitat municipalista | Una plataforma estudia demanar-ne la imputació

Arnau Urgell
04 de juliol del 2014
Teresa Jordà ha anunciat que tornarà les dietes
Teresa Jordà ha anunciat que tornarà les dietes | ER
Teresa Jordà ha anunciat que tornarà les dietes presumptament irregulars. Foto: Eudald Rota

Teresa Jordà tornarà les dietes presumptament irregulars pagades per part de la Federació de Municipis de Catalunya. Una decisió que, segons ha explicat a ElRipollès.info, han pres de manera "preventiva" els nou alcaldes d'ERC que apareixen a la investigació. També ho han faran els cinc de CiU mentre que no s'han pronunciat ni el PSC, el partit amb més càrrecs que presumptament van rebre sobresous, ni ICV i el PP.

Cal recordar que un jutge de Sabadell ha obert una investigació a 44 alcaldes o exalcaldes per presumptament haver cobrat sous encoberts per part de la Federació de Municipis de Catalunya. Es tracta d'una peça separada del cas Mercuri –on hi ha involucrat Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell- que pretén esbrinar si aquests pagaments es camuflaven com a dietes i desplaçaments o reunions que no es van arribar a celebrar mai. El període investigat pels Mossos se centra en els exercicis 2011 i 2012, dos anys repartits en dues legislatures, i amb una quantitat que ascendeix fins a 180.000 euros –tot i que el sistema de pagament podria haver començat el 2004-.

Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll, va formar part entre el 2007 i el 2011 de l'executiva de la FMC i en va presidir la comissió de Treball. Per aquest motiu forma part de la investigació que ha transcendit aquests dies. "No en tenim cap coneixement oficial i tot el que sabem ho hem llegit a la premsa", va explicar ahir a ElRipollès.info. Això sí, el dijous hi va haver una reunió a la seu de l'entitat municipalista en la qual se'ls va intentar "tranquil·litzar".

"Jo estic molt tranquil·la però és evident que no fa cap gràcia", va admetre en aquest mitjà. "Les quantitats es percebien per assistir a reunions, unes cinc per mes", va assegurar. "Jo hi anava amb tren i sovint em quedava a dinar i sopar i, a vegades, fins i tot a domir", va afegir l'exalcaldessa ripollesa. "És evident que no es tracta de malversació però no sé si el concepte pel qual se'ns abonaven aquestes dietes era equivocat", va admetre. De fet, un canvi en la legislació fa que ara sigui obligatori aportar els tiquets per tal de cobrar aquestes dietes.

La quantitat que retornarà Jordà és de 1.326 euros –corresponen estrictament al període investigat-. Les dietes més elevades corresponen al president Manuel Bustos (23.964 euros), Lluís Tejedor (12.870 euros) i Miquel Arisa (10.548 euros).

Estudiaran demanar imputacions

Entre els 44 alcaldes que apareixen a la investigació la majoria són del PSC –la FCM és molt pròxima als socialistes- però també d'ERC, CiU, ICV i PP. En aquest sentit la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular del cas, estudia demanar la imputació de tots aquests càrrecs electes. De fet, en la interlocutòria judicial es parla d'indicis delictius però no demana cap imputació concreta. La plataforma també assegura que l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra demostra que els pagaments no corresponien a les distàncies des d'on es traslladaven els alcaldes sinó al tipus de càrrec que ocupaven a l'entitat municipalista.

Llista amb els 44 alcaldes i les quantitats presumptament irregulars