El Ripollès i el Conflent, més a prop

Una delegació amb un centenar de ripollesos participen a la diada de la comarca nord-catalana, el primer gran intercanvi des de l'agermanament

Redacció
01 de juliol del 2014
Els jocs rurals van «enfrontar» el Ripollès i el Conflent
Els jocs rurals van «enfrontar» el Ripollès i el Conflent | CCR
Els jocs rurals van «enfrontar» el Ripollès i el Conflent. Foto: CCR

El Ripollès i el Conflent fa uns mesos que van decidir "redescobrir-se". L'agermanament entre aquestes dues comarques catalanes –que límits territorials però no tenen cap infraestructura de comunicació directe- ha fet augmentar els vincles. Aquest cap de setmana s'ha viscut el primer gran intercanvi en el marc de les Diades del Conflent, celebrades a Prada.

La delegació ripollesa estava formada per vora un centenar de persones, majoritàriament provinents d’entitats com els Gegants i Grallers d’Ogassa, els Gegants així com els Grallers i Timbalers de Sant Joan de les Abadesses, i els Trabucaires de Ripoll i també alguns joves. També hi van assistir representants municipals com el president del Consell, els alcaldes de Molló i Ogassa, l’alcaldessa de Vallfogona i regidors d’altres municipis com Sant Joan de les Abadesses.
 
El divendres 27 de juny van participar en una cercavila de gegants i en un sopar popular, mentre que el dissabte 28, van començar amb una despertada a les 8 del matí, van continuar amb una cercavila i plantada de gegants i, finalment, van participar en els jocs de pagès de força i habilitat. En aquests jocs es van formar tres grups: dos del Conflent (persones de més de 30 anys i persones de menys de 30 anys) i un del Ripollès. Van haver de passar quatres proves: bitlles catalanes, equilibri en un tronc, tall amb serra i curses amb sacs de 50 quilos. Els vencedors van ser els locals majors de 30 anys.
 
La trobada va acabar amb un dinar de germanor, el lliurament de premis i l’intercanvi d’obsequis entre delegacions. En el lliurament de premis, encapçalat per representants comarcals i municipals de banda i banda de la frontera, els vencedors dels jocs van cedir el seu premi a la delegació ripollesa. Es tracta d’un quadre forjat fet per un artista local que representa la mà de Guifré el Pelós dibuixant les quatre barres. Les entitats ripolleses han sol·licitat que l’obsequi sigui per la comarca i que es pugui visualitzar al Consell Comarcal del Ripollès. El seu president, Miquel Rovira, ha explicat que el penjaran a la sala de plens de la corporació.

Un centenar de ripollesos van ser a Prada. Foto: CCR