Un estiu amb salut

Equip d’atenció primària ABS Ribes-Campdevànol
01 de juliol del 2014
Des de fa temps s’han descrit i són ben coneguts els efectes negatius de les variacions de temperatura sobre la salut de les persones. La  calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i les persones que tenen patologies cròniques intercurrents.

Se sap que una calor elevada i sostinguda, durant uns dies, pot provocar un excés de mortalitat que varia entre el 12 i el 40%, als països desenvolupats. Per tal de reduir riscos i protegir la salut de les persones, des de l’estiu de l’any 2003 el Departament de Salut porta a terme el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS).

Un dels objectius del pla és el de minimitzar els efectes negatius de l’onada de calor sobre la salut de la població de Catalunya, especialment els grups més vulnerables: 
  • La gent gran -sobretot persones que estan per sobre dels 75 anys-
  • Nadons
  • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tinguin limitada la seva autocura
  • Persones amb malalties cròniques com la hipertensió, diabetis, malalties cardiorespiratòries
  • Persones grans fràgils que viuen soles
  • Pacients amb medicacions que actuen sobre el sistema nerviós central
  • Persones que realitzin activitat física; etc...

Per tal d’aconseguir portar a bon terme aquest objectiu us fem arribar per mitjà d’aquesta publicació una sèrie de recomanacions que us poden ajudar davant dels efectes de la calor.

En primer lloc parlarem de les manifestacions clíniques de la calor extrema que poden ser molt variades (cansament, lipotímies, cremades, edemes...). Hi ha dues grans malalties relacionades amb la calor extrema: l’esgotament per calor i el cop de calor.

L’esgotament per calor: es manifesta perquè la persona es nota molt cansada, té sensació de mareig i molta suor. La pell està fresca i humida, el pols va ràpid i la respiració és superficial i ràpida. En aquest cas, s’aconsella beure aigua fresca, dutxar-se i quedar-se en llocs amb aire condicionat. Si els símptomes no se’n van i no es recupera en uns trenta minuts, si apareix una alteració del nivell de consciència o si la persona té alguna malaltia de base, s’aconsella sol·licitar valoració mèdica urgent.

El cop de calor: és un quadre clínic greu, en què el mecanisme que permet la sudoració comença a fallar i el cos ja no pot refredar-se per si mateix. Es manifesta amb una hipertèrmia molt elevada, normalment per sobre de 40 ºC, alteració del nivell de consciència (que pot variar des d’un trastorn del caràcter fins a l’estat de coma) i manca de sudoració. La pell està vermella, calenta i seca. Requereix atenció mèdica urgent, ja que pot portar a la mort del pacient si no se li aplica un tractament mèdic immediat.

Consells per evitar problemes causats per la calor

En segon lloc parlarem dels consells per evitar els problemes relacionats amb la calor intensa. Heu de tenir en compte que el millor tractament és la prevenció.

Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi,...) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga es pot patir un cop de calor, una situació que pot acabar sent greu.

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor: temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua de coneixement.

Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona afectada a un indret més fresc, doneu-li aigua , mulleu-la i venteu-la. I aviseu urgentment els serveis sanitaris o truqueu al 061.

Protegiu-vos del sol i el calor

A casa, controleu la temperatura
  • Durant les hores del dia, tanqueu les finestres on toca el sol
  • Obriu les finestres durant la nit per refrescar
  • Estigueu-vos a les zones més fresques
  • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs refrigerats (centres comercials, cinemes,...)

Al carrer, eviteu el sol directe
  • Porteu una gorra o un barret
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó) de colors clars i que no sigui ajustada
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba
  • Eviteu els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades

Limiteu l’activitat física
  • Eviteu sortir al migdia, que és quan fa més calor
  • Reduïu les activitats intenses

Beveu i vigileu amb l’alimentació
  • Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set
  • No prengueu begudes alcohòliques
  • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten  moltes calories

Informeu-vos bé
Informeu-vos dels horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
902 111 444. Recordeu aquest número de Sanitat Respon, que us atén les 24 hores i on us indicaran els centres sanitaris oberts i us poden donar consells de salut
Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar problemes causats per el calor
Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos
Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir problemes de salut

Tota aquesta informació i més al web del Departament de Salut.

Equip d’atenció Primària 
ABS  Ribes-Campdevànol