Jaume Rodríguez, nou campió de Catalunya d'esquilar ovelles

L'ogassenc Martí Vila perd a Ripoll el títol aconseguit l'any passat a la Festa Nacional de la Llana

Final del Campionat de Catalunya d'Esquilar Ovelles a Ripoll
Final del Campionat de Catalunya d'Esquilar Ovelles a Ripoll | AU
Arnau Urgell
19 de maig del 2014
Final del Campionat de Catalunya d'Esquilar Ovelles a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Jaume Rodríguez es va convertir aquest diumenge en el nou campió de Catalunya d'esquilar ovelles. Una singular competició que es disputa a Ripoll en el marc del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana i que centra l'atenció de centenars de persones que admiren la perícia dels participants.

El vigent campió i gran favorit, l'ogassenc Martí Vila, es va haver de conformar amb la segona posició. Rodríguez, després del veredicte del jurat, va acabar amb 29,39 punts mentre que el pastor d'Ogassa i president de l'associació comarcal va fer-ho amb 30,77 (guanya el que en fa menys). Dani Ferrés va completar el podi d'una prova que va reunir set participants d'arreu del país dels quals quatre van disputar la final consistent en esquilar sis ovelles amb el menor temps possible. A més, el jurat valorava aspectes com el fet de no deixar ferides amb la màquina als animals.

En el concurs s'utilitza una tècnica de Nova Zelanda que va arribar al nostre país fa més de quatre dècades. S'esquila l'ovella sense lligar amb el menor número de passades amb la màquina per tal de provocar el mínim de ferides. “És més ràpid i l'animal no pateix”, explica Martí Vila. I és que abans es lligaven les ovelles i s'esquilaven, primer amb tisores i posteriorment amb màquina. En una jornada de feina habitual poden arribar a fer 150-200 ovelles amb una sola persona.

El certamen de Ripoll sempre inclou exhibicions fora de concurs. La gran novetat d'enguany la va protagonitzar el navarrès Cristóbal Burguete (foto), organitzador del campionat, que va esquilar una ovella amb els ulls tapats. Ho va fer amb poc més de tres minuts davant de la sorpresa del públic i de la resta de participants. “No és massa habitual fer-ho així”, admetia rient.

Galeries de fotos

Fotos del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana 2014 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès 2013 (Joan Parera)

Fotos de la Festa Nacional de la Llana 2013 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Rastres)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Joan Parera)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2011 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2009 (Xevi Mas i Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2008 (Arnau Urgell)