Classe magistral de Miquel Gil

El músic de Catarroja repassa els cants d'estil del País Valencià a la Trobada de Cantadors i Sonadors de Llaés | Els Randellaires anuncien que el 3 d'agost s'estrenarà el Contrapàs Llarg de Ripoll

Miquel Gil, en plena actuació a Llaés
Miquel Gil, en plena actuació a Llaés | Rastres Fotografia
Redacció
13 de maig del 2014
Miquel Gil, en plena actuació a Llaés. Foto: Rastres Fotografia

La Trobada de Cantadors i Sonadors a la serra de Llaés s'ha convertit en els darrers anys en la jornada de música d'arrel i tradicional per excel·lència al Ripollès. Enguany, emmarcada en els actes de la Festa Major de Sant Eudald, tenia un convidant de luxe: el cantant Miquel Gil.

El músic de Catarroja, exmembre del grup Al Tall, va oferir una autèntica classe magistral de dues hores on va fer un repàs exhaustiu dels cants d'estil del País Valencià. Ho va fer davant de quasi noranta persones que, un any més, van fer petit l'Hostal de la serra de Llaés.

Abans de dinar els Randellaires, impulsors d'un esdeveniment que l'any vinent complirà la primera decada, van aprofitar la presència dels assistents per fer un nou taller de contrapàs llarg de Ripoll. Una dansa que, es va deixar de ballar a mitjans del segle XIX, i que finalment es reestrenarà a la capital de la comarca el proper 3 d'agost.

A la cita també hi haurà representants d'altres contrapassos encara vius arreu dels Països Catalans, com el de Sant Feliu de Pallerols o el de Prats de Molló, entre altres. En canvi, no hi serà el de Sant Vicenç de Torelló, l'únic dels onze de llargs que es van arribar a ballar que continua actiu. El contrapàs llarg és una dansa antecessora de l'actual sardana i que es va ballar a les comarques del nord del Principat entre el segle XV i mitjans del XIX.

Els Randellaires, a la Trobada de Sonadors i Cantadors de Llaés. Foto: Rastres Fotografia

L'Hostal de la serra de Llaés, ben ple escoltant Miquel Gil. Foto: Rastres Fotografia