Sant Jordi comarcal, collita 2014

Repàs de les principals novetats relacionades amb el Ripollès amb autors com Evelí Adam, Eudald Carbonell, Maria Dolors Escalé, Ferran Miquel, Guifré Miquel, Joan Manuel de Pozo, Antoni Soy, Joan Vila...

Arnau Urgell
22 d'abril del 2014
El Sant Jordi literari estarà marcat pel Tricentenari, el procés sobiranista i la mort de Gabriel García Márquez. Més enllà dels llibres més venuts –siguin o no mediàtics- hi ha una bona colla de títols relacionats amb el Ripollès, tant de paper com exclusivament analògic. ElRipollès.info ha fet un repàs de la collita de llibres locals dels darrers mesos que de ben segur es podran trobar a les parades que hi haurà a bona part dels municipis grans de la comarca.

Antigues armes de Ripoll
(Editorial Neurosi, 2013) del ripollès Jaume Vilalta Jordana. Adaptació i ampliació en format digital de la col·lecció homònima publicada el 2010 en quatre volums sobre la important protoindústria d'armes de foc de la capital del Ripollès.

L'arqueòleg i el futur (Ara Llibres, 2013) del ribetà Eudald Carbonell. És el llibre més personal del conegut arqueòleg i antropòleg consistent en un recull de cartes dirigida al seu fill de dos anys. Carbonell, ara que acaba de complir els 60 anys, explica al seu fill acabat de néixer per què creu en el que creu, per què s’ha dedicat a la ciència, quines són les coses que li importen, els seus valors, les seves prioritats i la seva filosofia de vida.

El Ball de Pabordes de Sant Joan de les Abadesses (Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, 2014) del santjoaní Guifré Miquel. Reedició i ampliació del llibre publicat fa quinze anys i que estava esgotat. El llibre explica de forma divulgativa aquest element festiu i cultural del municipi posant al dia el treball que va fer Joan Danés durant la reorganització del Ball, l’any 1934.

Campdevànol, els carrers i la seva història (Ajuntament de Campdevànol, 2014) del campdevanolenc Josep Maria Colomer i Fossas. Es tracta d'un viatge al llarg de 320 pàgines per la història desconeguda del paisatge quotidià del poble: els carrers i places. Una aproximació històrica a través de la recerca d’arxius, a l’evolució de l’entremat de carrers i places que conformen el dia a dia de Campdevànol.

Chronicon Rivipullensis II (Ajuntament de Ripoll, 2014) dels ripollesos Frederic Martínez, Albert Clotet i Eudald Grima. Es tracta de la traducció i explicació d’un dels cronicons escrits en llatí i que té el seu origen al monestir de Ripoll.

El Conte Gegant de Ripoll (Ajuntament de Ripoll-Biblioteca Lambert Mata, 2014). Obra fruit del treball conjunt de vuit il·lustradors professionals –Montse Batalla i Xevi Domínguez de l’Estudi Xevidom; Paula Camare; Josep Maria Coloma; Joan Fossas; Rafa García; Margarita Jeanneret i Natàlia Martínez Sibat– i la mainada participant a una activitat de Ripoll Capital de la Cultura Catalana.

Educacionari (Grup 62, 2014) del ripollès Joan Manuel del Pozo. Un llibre que es promociona com una “Invitació a pensar i sentir l'educació a través de seixanta conceptes”. Té el propòsit d'estimular els docents, les famílies i els més diversos agents socials per assumir entre tots el compromís d'afrontar l'educació amb més clarividència i amb més confiança.

La crisi des de la trinxera (Curbet Edicions, 2014) del llanarenc Joan Vila. L'assaig sobre economia fa un repàs, a mode d'anàlisi, dels problemes i el context actual des d'una nova perspectiva. L'autor insisteix en recuperar la productivitat, el nivell educatiu i un nou model de vida amb menor consum i més responsable.

Fusta d'artista (Autoeditat i Editorial Neurosi, 2014) del campdevanolenc Evelí Adam. Petit recull de l’activitat artística dels darrers anys. “He tingut la necessitat de recollir en un sol element tot allò que he anat fent, penso que és per desviació professional”, assegura el seu autor.

El grill i la mosca
(Editorial Neurosi, 2014) és el primer projecte infantil del col·lectiu Fantastí format per Marta Cortés (il·lustracions), Marc Serrats (música) i Pere Esquerrà (muntatge i organització digital). Es tracta d'una aventura que demostra que l’amistat no sempre es forja des de la igualtat, sinó també a partir de les diferències.

Herbes remeieres de Queralbs i de Núria
(Edicions de l'Albí, 2013) de la queralbina Maria Dolors Escalé. El llibre recull el coneixement de les herbes remeieres de la Lluïsa, mare de l'autora, que des dels catorze anys acompanyava les trementinaires, a peu, de poble en pobles i per les cases de pagès a vendre herbes, xarops i essències.

La importància dels secrets (Autoeditat), del santjoaní Ferran Miquel. Es tracta d’un relat fictici escrit al voltant de la figura de Pere Planas, un santjoaní que va participar a la guerra de les Filipines, el 1898. El curiós del llibre és que el fil argumental creua la vida de Planas amb la de l’autor, quan era regidor de Cultura de l’Ajuntament. Un encreuament que va tenir lloc quan Miquel va assistir com a representant de la vila en una reunió de descendents dels soldats, i més tard va descobrir un bagul a la casa del Reixac on hi havia una fotografia que possiblement era d’aquest soldat.

Els nostres avis (Aurifany Editorial, 2013) del camprodoní Ferran Vila. El pròleg de Joaquim Ros i Saqués convida a la seva lectura i el recomana com a eina didàctica o llibre per compartir en família per tal de preservar la memòria sobre els orígens del poble.

Muñecas de trapo azul (Neurosi Editorial, 2014) de la campdevanolenca Remedios Cabello. Llibre publicat el 2013 en versió paper i que fa el salt al món digital acompanyat d'una selecció de fotografies històriques. L'obra recull l'experiència i records de l'antiga fàbrica de la Devesa del Pla de Ripoll i, al mateix temps, esdevé un homenatge a tots els treballadors que “han dedicat part de la seva vida a fer de la comarca del Ripollès, una de les més actives en el món de la filatura”

Plantes remeieres del Ripollès (Editorial Neurosi, 2014) de la ripollesa Roser Salomó. En el llibre es descriuen les plantes remeieres més comunes del Pirineu, especialment les de la comarca, en una recopilació d'articles d'aquesta temàtica publicats a la revista La Tira.

Radiografía del beso (Autoeditat en format digital, 2014) del ripollès Albert Soler. Es tracta d'un llibre de 113 pàgines “plenes d'informació útil, curiositats i dades” d'un element tant important com són els petons que pretén resoldre qüestions com la millor tècnica per fer-los, les hores que al llarg de la vida es dediquen a aquesta tasca o la manera d'aconseguir-ne un d'una desconeguda amb només tres preguntes.

Secrets per tenir una vida plena i feliç (Autoeditat, 2014). Llibre realitzat a partir de les aportacions dels usuaris de la Residència de Campdevànol. “No hi ha ningú millor per explicar els secrets per tenir una vida plena i feliç que la gent que hi entén, i aquests no són altres que les persones que ja han tingut una vida llarga i farcida d’experiències, és a dir, els nostres grans”, expliquen.

Rocabruna i el seu entorn. La mina de les Ferreres (Grup Mineralògic Català, 2014) és una publicació col·lectiva en la qual hi han participat veïns del nucli així com diversos membres del Grup Mineralògic: Joan Rosell, Josep L. Garrido, Joan Viñals, Valentín Bártulos, Joan Vinyoles, Xevi Ortiz, Pedro Mingueza, Gemma Masons i Fermí Bobí. Les notes històriques sobre Rocabruna i el seu entorn esdevenen l'aperitiu d'un extens treball sobre la mineria, la geologia i la mineralogia de la mina de les Ferreres.

Sant Joan de les Abadesses (Editorial Lungwerg, 2013). És el gran llibre fotogràfic que tot municipi aspira a tenir. Textos de Guifré Miquel i Marcel Miquel i imatges del fotògraf Xavier Pladellorens, algunes de les quals amb drone per mostrar perspectives mai vistes de Sant Joan.

Sortir de la crisi per sortir de l'euro (Viena Edicions, 2013) del ripollès Antoni Soy. L'economista i polític es planteja l'escenari –en positiu- que una Catalunya independent abandonés l'euro voluntàriament.

Vernacle (Editorial Neurosi, 2014) dels campdevanolencs Joan i Gerard Fossas. El llibre, inspirat en la llegenda d'Otger Cataló, vol ser un cant al sentiment de pertinença, al lligam intangible d'una persona amb la terra on viu. La seva publicació va venir acompanyada d'una exposició homònima.


Altres llistes de llibres de Sant Jordi 

Cinquanta recomanacions literàries per aquest Sant Jordi a Nació Digital 

Recull de llibres locals d'Osona 2014

Recull de llibres locals de la Garrotxa 2014

Recull de llibres locals del Vallès Oriental 2014

Recull de llibres locals publicats per Sant Jordi 2013

Recull de llibres locals publicats per Sant Jordi 2012