El model turístic de Terra de Comtes es vol ampliar al conjunt del Ripollès

El projecte compleix el primer any de funcionament al 100% amb un total de 25.000 visites

Redacció
17 d'abril del 2014
Josep Maria Farrés, Jordi Munell i Ramon Roqué
Josep Maria Farrés, Jordi Munell i Ramon Roqué | CRD
Josep Maria Farrés, Jordi Munell i Ramon Roqué Foto: CRD

Ja fa un any que el projecte turístic Terra de Comtes funciona al 100% i des d'aleshores ha rebut un total de 25.000 visitants. Està format per tres centres d'interpretació –el Palau de l'Abadia de Sant Joan, el Monestir de Ripoll i el santuari de Montgrony- així com elements complementaris com el camí ral de Campdevànol. Després d'aquests dotze primers mesos el balanç de les administracions responsables és molt positiu i l'objectiu és acabar estenent el model a la resta de la comarca, sobretot pel fet de tenir una central de reserves conjunta.

Els alcaldes de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i el president del Consorci Ripollès Desenvolupament van fer el passat dimarts un balanç molt positiu del primer any de gestió conjunta del projecte, dotze mesos després de la inauguració del darrer centre d'interpretació així com l'estrena de la central de reserves. Des d'aleshores es va començar a treballar per dotar de contingut una oferta turística centrada, en una primera fase, al Baix Ripollès, a l'entorn de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Gombrèn, amb els orígens de Catalunya com a temàtica central.

Per Jordi Munell, alcalde de Ripoll, “s'ha fet un gran pas endavant en la manera de gestionar les infraestructures turístiques existents, passant de tenir unes oficines de turisme només informadores, a unes oficines comercialitzadores”. Un fet que, segons els seus promotors, s’ha notat amb un increment del 20% de les consultes (de 38.843 el 2012 a 46.722 el 2013). També s’ha aconseguit la implicació de tots els àmbits turístics (restauració, allotjaments, empreses d’activitats, etc.) amb la creació de set paquets turístics i un programa educatiu per a les escoles amb 13 propostes d’activitats a l'entorn del projecte.

Els alcaldes de Ripoll i Sant Joan van destacar l’aposta dels seus consistoris i del Consorci Ripollès Desenvolupament per tirar endavant el projecte. “Una cosa és tenir els equipaments fets, l’altre ser capaços d’obrir-los i mantenir-los dia a dia, generant ocupació directa i indirecta i un retorn econòmic no només als nostres municipis, sinó a tota la comarca”. Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan, va parlar de “gestió integral, coordinada i unificada” i va mostrar la satisfacció amb la projecció que té el Palau de l'Abadia.
 
Josep Maria Farrés, president del Consorci Ripollès Desenvolupament va afegir: “Terra de Comtes i Abats és un recurs que ben treballat pot donar molts fruits a la comarca. Ha de ser una porta d’entrada al turisme comarcal”. Farrés va explicar que ara s’ha completat una primera fase de generació d’activitats i nous productes amb la vinculació dels agents turístics dels quatre municipis del Baix Ripollès i que la idea és treballar amb una segona fase de vinculació de tots els productes turístics d’àmbit comarcal, incloent les singularitats de les valls de Camprodon i de Ribes, per caminar cap a una oferta turística de comarca, amb una central de reserves unificada.

Alcaldes i president del Consorci van deixar clar que aquest primer any no és de resultats, sinó de recorregut per aconseguir-los. I esperen que les 25.270 visites aconseguides en els equipaments s’incrementin gràcies al treball que ja s’està fent de comercialització amb diferents operadors turístics.