La direcció del PSC admet que serà difícil fer llistes al Ripollès

Juli Fernàndez, primer secretari dels socialistes gironins, manté l'objectiu de presentar-se almenys a totes les capitals de la demarcació

Juli Fernàndez (esquerra) quan va ser escollit primer secretari
Juli Fernàndez (esquerra) quan va ser escollit primer secretari | PSC
Arnau Urgell
15 d'abril del 2014
Juli Fernàndez (esquerra) quan va ser escollit primer secretari. Foto: PSC

La crisi que arrossega fa mesos el PSC pot visualitzar-se de manera clara a les properes municipals. Les baixes de militants, alcaldes i regidors poden dificultar molt la confecció de llistes, sobretot a les comarques més allunyades de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un fet que divendres va admetre obertament el primer secretari del partit a les comarques gironines, Juli Fernàndez, i que precisament va posar com a exemple el cas del Ripollès.

Tres dels líders del partit a la comarca –Enric Pérez, Núria López i Ramon Roqué- ja han expressat que quasi descarten encapçalar una llista amb les sigles PSC. En el cas de l'exalcaldessa de Campdevànol, a més, acaba d'estripar el carnet mentre que l'alcalde de Sant Joan, juntament amb tota la secció local, fa mesos que van suspendre la militància. A Campelles, on una llista independent vinculada al PSC va aconseguir un sorpasso històric el 2011, l'alcalde Joan Dordas i la resta de regidors tallaran la relació amb el partit a les properes municipals.

Tot i aquest panorama la direcció gironina del partit afirma que treballaran perquè almenys a totes les capitals i als municipis importants de la demarcació hi hagi una llista amb la marca PSC. De fet, dies enrere el mateix Fernàndez va criticar que en alguns municipis militants del partit propugnessin candidatures sense les sigles del partit. A Ripoll i Campdevànol, per exemple, en les darreres setmanes hi hagut contactes amb ICV –i fins i tot amb la CUP- per explorar la creació de llistes progressistes.

A priori, on el PSC ho té millor per confegir candidatures és a la Vall de Camprodon on els alcaldes Esteve Pujol i Carlos Fernández (Setcases) han evitat criticar la direcció nacional o, fins i tot, donar-hi suport explícit. L'alcalde camprodoní, que ocupa el càrrec des del 1995, manté el discurs que encara queda molt per les municipals tot i que no tanca la porta a repetir. Per altra banda, cal recordar que el 2011 el partit ja es va quedar sense fer llista en poblacions importants com Ribes de Freser i Sant Pau de Segúries, on havia governat.