Direcció i comitè de Comforsa signen finalment la pau social

Ambdues parts acorden el nou conveni després de mig any negociant | Les taules salarials es congelen però es bonificarà la productivitat | Els treballadors temporals es limiten al 10%

Arnau Urgell
11 d'abril del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 7:29h
El director general i el president del comitè de Comforsa
El director general i el president del comitè de Comforsa | AU
Eduard Jaklitsch, director general de Comforsa i Xavier Rodríguez, president del comitè. Foto: Arnau Urgell

Comforsa tindrà pau social els propers tres anys. Si més no, aquest divendres direcció i comitè d'empresa han rubricat el nou conveni col·lectiu després de sis mesos de negociacions i l'amenaça de mobilitzar-se coincidint la Fira de les 40 Hores . Tal i com va avançar aquest mitjà, la setmana passada es va produir una reunió decisiva que va permetre desencallar les qüestions més importants i aquest mateix dimarts es van acabar de tancar els serrells de l'acord entre l'empresa i els representants de CCOO, UGT i USOC.

Eduard Jaklisch, director general de Comforsa, i Xavier Rodríguez, delegat comarcal de CCOO i president del comitè d'empresa, han beneït l'entesa. “Les dues parts han tingut una visió més enllà dels seus interessos”, ha assegurat Jaklisch. “És un bon acord en les actuals circumstàncies”, ha reblat el líder sindical.

Empresa i comitè tenien dos elements de desencontre: els salaris així com els drets dels treballadors. En la primera qüestió el comitè ha accedit a mantenir congelades les taules però, en canvi, d'aquí a tres anys se'ls bonificarà linealment en funció de la productivitat. “És un acord molt europeu ja que reparteix l'èxit de l'empresa entre totes les parts”, ha afirmat el director general.

Per altra banda, no s'han reduït les condicions en elements relacionats amb les baixes per les malalties a canvi d'establir un pla per reduir l'absentisme que actualment se situa al 7-8%. “Si milloren les condicions de treball aquesta xifra es reduirà”, ha assegurat Rodríguez que, al mateix temps, ha admès que segurament és necessari un major esforç per part dels treballadors. Millorar les condicions de treball en una forja passa per invertir en seguretat i en nova maquinària. En aquest sentit Comforsa ja ha iniciat un pla de 2,5 milions que acabarà el setembre de 2015.

Finalment, el tercer gran element del nou conveni és la limitació de la temporalitat a la companyia. L'acord fixa en un 10% el nombre de treballadors eventuals quan actualment es poden situar puntualment a tocar del 20% en una plantilla que se situa a l'entorn de les 400 persones. Per aquest 2014 la facturació anual s'estima en 75 milions d'euros i la direcció preveu poder assolir els 100 milions en cinc anys. Actualment el 95% de la producció s'exporta –bàsicament Europa i Estats Units però també en part a Amèrica Llatina i Àsia- i actualment treballen en penetrar en mercats com l'alemany.

Eduard Jaklitsch, director general de Comforsa Foto: Arnau Urgell