El lent avanç de la vespa asiàtica

L'expansió de l'espècie invasora és menys ràpida del què s'esperava | El Govern pagarà indemnitzacions als apicultors amb pèrdues i distribuirà 200 paranys

Redacció
29 de març del 2014
El niu de vespa asiàtica localitzat a Ripoll el passat gener. Foto: Departament Agricultura

La vespa asiàtica està avançant menys del què s'esperava. Així ho assegura el Departament d'Agricultura que aquest divendres va presentar el protocol elaborat per frenar l'expansió de l'insecte invasor que consisteix en distribuir 200 paranys per detectar la vespa, intentar localitzar nius – fins ara se n'han trobat un a Ripoll, un altre a la Vall d'en Bas i un tercer a la Vajol- i destruir-los. No hi ha cap eina per eradicar l'espècie i, per tant, tots els esforços passen per frenar l'avanç i minimitzar-ne els danys. En aquest sentit el Govern ja prepara línies d'ajuts pels apicultors que tinguin pèrdues.

Des d'ara i fins al juliol col·locaran paranys repartits estratègicament per detectar la presència de reines. En es llocs on es localitzin, faran un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres i si es detecta un niu l'eliminaran. A partir de juliol els esforços se centraran en protegir els ruscos d'abelles i combatre les vespes obreres, que són les que capturen abelles i les aniquilen per alimentar les larves de la vespa invasora. En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc es faran servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) percapturar el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació.

Des d'Agricultura s'insisteix que la Vespa velutina no suposa cap risc per a la salut de les persones perquè la seva picada no és més perillosa que la de qualsevol vespa o abella autòctona, excepte per les persones al·lèrgiques per a les quals pot arribar a ser molt greu. A més, no és una vespa més agressiva contra les persones que altres insectes autòctons i, per tant, “no és una amenaça” per a la salut de la ciutadania, tot i que sí que poden causar perjudicis en l'apicultura i els conreus de fruita dolça.

El protocol també estableix com cal actuar quan una persones detecta un possible exemplar de vespa asiàtica. El Govern demana que truquin immediatament al cap de sala dels Agents Rurals al telèfon 93.561.70.00 perquè s'activi el protocol de control de la població de vespa. Així mateix, es demana intentar fer una foto a la vespa o al niu per tal de determinar-ne l'espècie. I és que sovint es produeixen confusions: l'any passat van rebre 108 avisos però només 13 van ser positius.