Les obres a l'església de Sant Pere de Ripoll començaran després de l'estiu

El projecte, amb un cost de mig milió d'euros, convertirà l'antic temple en un espai cultural

Redacció
26 de març del 2014
Després de l'estiu començaran les obres a l'església de Sant Pere
Després de l'estiu començaran les obres a l'església de Sant Pere | AU
Després de l'estiu començaran les obres a l'església de Sant Pere. Foto: Arnau Urgell

Les obres de l'església de Sant Pere de Ripoll per convertir-lo en un nou espai cultural començaran després de l'estiu. El ple municipal d'aquest dimarts va aprovar el conveni amb el Bisbat de Vic que estableix els usos d'aquest espai –on no hi ha culte des del 1936- pels propers 29 anys. El projecte té un cost de 511.000 euros dels quals la meitat se sufragaran amb una subvenció del fons europeu FEDER. El Bisbat n'aportarà el 6% mentre que la resta la sufragarà el mateix consistori tot i que la intenció és intentar que la Generalitat, a través del Departament d'Empresa i Ocupació, també participi en el finançament.

L'adequació com a espai cultural de l'església de Sant Pere tancarà definitivament les actuacions al conjunt del Monestir de Ripoll després d'obrir al públic tant el centre d'interpretació de la capella de la Congregació com el mateix Museu Etnogràfic. L'objectiu és adequar la planta noble del temple, oberta de forma molt puntual després de deixar de ser un espai de culte des de l'any 1936, per tenir un espai diàfan on poder acollir activitats com ara conferències, xerrades i exposicions. També s'hi exposarà el lapidari del Monestir, elements que havien quedat al claustre o bé emmagatzemats després de la restauració de finals del segle XIX. L'alcalde Jordi Munell va explicar que, d'aquesta manera, la visita al Monestir de Santa Maria guanyaria un element més. El projecte també preveu reforçar el campanar, que té deficiències estructurals, i millorar l'assentament del terra.

L'Ajuntament calcula que l'obra podrà començar després de l'estiu, un cop adjudicada. Prèviament, caldrà fer una intervenció arqueològica perquè el temple està construït a sobre d'una església preromànica. Les primeres informacions referents a l'església de Sant Pere de Ripoll daten de l'any 880. Durant la invasió francesa va ser saquejada i destruïda parcialment i no va ser fins a mitjans del segle XIX que va ser reconstruïda. L'any 1893 va passar a tenir una funció més secundària després que el monestir de Santa Maria assumís la funció de parròquia. A l'inici de la Guerra Civil, el temple va ser profanat i els retaules, destruïts. Des de llavors que no s'hi ha fet activitats de culte i s'ha utilitzat de forma molt puntual per activitats culturals. A les golfes de l'edifici hi havia l'antic Museu Etnogràfic que es va tancar el 2010.