Triatge en un servei d'urgències

Mercè Contreras*
07 de març del 2014
El triatge és un mètode de selecció i classificació de pacients, basat ens els seus requeriments terapèutics i els recursos disponibles.

El seu objectiu és:
  1. Assegurar una valoració ràpida i ordenada de tots els pacients a la seva arribada a urgències, per identificar els cassos més aguts que requereixen una atenció mèdica immediata.
  2. Organitzar l’ingrés dels pacients per la seva atenció, segons la prioritat i els recursos físics i humans disponibles.
  3. Assignar  l´àrea de tractament adequada.
  4. Disminuir l´ansietat del pacient i de la família a l’establir una comunicació inicial i donar informació sobre el procés d'atenció.
El triatge sempre l'ha de realitzar una diplomada d´infermeria i/o metge.

El lloc on es farà el triatge dependrà del moment.

Tot pacient s´hauria de triar abans dels 10 minuts de la seva arribada a ´hospital.

L’entrada al servei d’urgències i als boxs, dependrà de la gravetat i no de l’ ordre d’arribada del malalt.

Per evitar esperes innecessàries i la saturació del servei d’urgències s´hauria de valorar sempre la possibilitat d´atenció pels equips d´atenció primària i que siguin ells els que derivin a l´hospital.

Els nivells de triatge establerts segons la gravetat i temps d´atenció són:
  • Nivell I-Emergència: Pacients que requereixen res uscitació amb risc vital immediat. Temps d´atenció immediat.
  • Nivell II-Molt urgent: Situacions de risc vital immediat i d´intervenció, situacions d´alt risc amb inestabilitat fisiològica. Temps d´atenció de 0-15'.
  • Nivell III-Urgent: Situacions de risc potencial que requereixen múltiples exploracions diagnòstiques i terapèutiques amb estabilitat fisiològica. Temps d´atenció: 30'.
  • Nivell IV-Menys urgent: Situacions menys urgents, potencialment sèries i d´una complexitat/ urgència significativa. Temps d´atenció: 60'.
  • Nivell V-No urgent: Situacions no urgents que generalment no requereixen cap exploració diagnòstica i/o terapèutica.
La persona responsable de fer el triatge (metge o infermera) demanarà al pacient el motiu de consulta i iniciarà tota una sèrie d´actuacions d'infermeria com: presa de constants vitals, ECG, recollida de mostra d'orina…. Un cop fet el triatge inicial el pacient pot ser tornat a la sala d'espera, depenent del nivell de triatge que ens hagi sortit, caldrà anar-los revaluant en un temps establert, fins que passem a dins el box d'urgències per atendre’l.

*Diplomada d’Infermeria d’urgències de l’Hospital de Campdevànol