La vida quotidiana de la Lira, en directe a la Biennal de Venècia

Del 7 de juny al 23 de novembre s'instal·laran unes càmeres a la plaça de Ripoll i les imatges es podran veure des del pavelló català de la ciutat italiana

Redacció
05 de març del 2014
La Lira, de Ripoll a Venècia
La Lira, de Ripoll a Venècia | Arnau Urgell
La Lira, de Ripoll a Venècia. Foto: Arnau Urgell

La Lira de Ripoll tornarà a ser present a la Biennal d'Arquitectura de Venècia. En aquesta ocasió, a més, ho farà d'una manera especial. I és que unes càmeres de vídeo gravaran del 7 de juny al 23 de novembre tota la vida d'aquesta plaça ripollesa. Les imatges s'emetran en directe al pavelló català d'aquest prestigiós certamen a la ciutat italiana. Des de l'Ajuntament s'ha aclarit que el zoom del pla farà impossible distingir les persones que hi circulen i que l'objectiu és mostrar-hi els moviments i activitats que s'hi celebren.

L'arquitecte Josep Torrents és el comissari que representa Catalunya a la Biennal de Venècia 2014 amb Del fragment i del tot. El projecte il·lustra la capacitat fonamental de l’arquitectura catalana de fusionar el nou amb el vell. Josep Torrents parteix de la Casa Bofarull de Jujol (els Pallaresos, Tarragonès) per posar en relleu un fil conductor de l’arquitectura catalana que també retroba en un seguit d’obres posteriors, com ara l'Espai Transmissor del Túmul/Dolmen Megalític de Seró, a Artesa de Segre, de l’estudi d'Arquitectura Toni Gironés, o el mateix Espai Públic La Lira, a Ripoll, de RCR Arquitectes+Joan Puigcorbé.

“L’actitud de Jujol es pot aplicar en alguns arquitectes actuals, no com a deixebles, sinó senzillament per la manera de treballar i d’entendre l’arquitectura”, explica Torrents. L'arquitecte reivindica Jujol com “una personalitat intemporal, que sempre serà moderna”. En l’arquitectura de què parla Torrents “és difícil separar el tot del fragment, i per tant és indissociable també del lloc. Es fusiona el nou i el vell i dóna lloc a una cosa nova”.

La 14a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 7 de juny al 23 de novembre de 2014 i serà la segona vegada que l'Institut Ramon Llull hi impulsa la presència de Catalunya. Es dóna la circumstància que la Lira ja hi va ser present fa dos anys en el marc de l'exposició Spain mon amour, juntament amb catorze projectes arquitectònics més d'arreu de l'Estat.