Els ajuntaments del Ripollès se sumen en bloc contra la nova llei local del PP

Un mínim d'onze municipis ja han aprovat mocions per afegir-se al recurs d'inconstitucionalitat a la LRSAL

Redacció
05 de març del 2014
Els alcaldes del Ripollès rebutgen la reforma local
Els alcaldes del Ripollès rebutgen la reforma local | CCR
Els alcaldes del Ripollès rebutjant la reforma de l'administració local. Foto: CCR

Fa unes setmanes el president de l'Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch, va ser al Ripollès per alertar dels perills de la reforma local que ha impulsat el govern Rajoy. El líder municipalista, a més, va fer una crida als ajuntaments de la comarca per tal que signessin un recurs  d'inconstitucionalitat en contra del text. L'objectiu és sumar 1.200 ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol (una setena part del total) que representin 7.300.000 d'habitants (una sisena part del total).

Els darrers dies els municipis del Ripollès s'estan sumant en bloc al recurs d'inconstitucionalitat contra la denominada Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). En molts casos s'han convocat plens extraordinaris i arreu les mocions s'han aprovat per unanimitat. Ho han fet els cinc municipis grans –Ripoll, Sant Joan, Campdevànol, Camprodon i Ribes de Freser- però també altres dels més petits –i per tant més potencialment afectats- com Sant Pau de Segúries, Vilallonga de Ter, Vallfogona, Molló, Campelles i les Llosses. Ahir mateix, els alcaldes d'aquests tres darrers ajuntaments –Pep Coma, Joan Dordas i David Serrat- van ser a la notaria per interposar el recurs.

Un pas que aquest mateix dimarts va decidir tirar endavant el Govern per considerar-ho una "invasió competencial" i una "reforma constitucional encoberta". També han recorregut la Llei orgànica de qualitat educativa –coneguda com la Llei Wert-, la Llei de garantia d'unitat de mercat i la Llei d'avaluació ambiental.

Una llei que està en vigor i que pot “despullar” els ajuntaments

La LRSAL va entrar en vigor a inicis d'any. “En alguns ajuntaments ja comença a provocar problemes” va assegurar fa unes setmanes Miquel Buch, president de l'ACM, que va assenyalar que darrera la paraula “racionalització” s'amaga una “recentralització”. “En el seu moment van intentar eliminar municipis i com que no van poder ara ho intenten fer indirectament a través de buidar les competències” va afegir. En aquest sentit els ajuntaments es podrien quedar sense escoles bressol, serveis socials i polítiques de foment de l'ocupació, entre altres.

Des de l'associació municipalista s'adverteix que comarques de muntanya com el Ripollès serien les més afectades. “Volen que la gent hagi d'agafar el cotxe, si és que el té, i es desplaci fins a la Diputació per fer tràmits que fins ara feia aquí” va assegurar i va recordar que en darrer terme alguns serveis podrien acabar privatitzats per la impossibilitat que aquestes administracions supraterritorials els prestin arreu.