Santi Vila confirma al Parlament l'aposta pel Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser

El conseller recorda “l'extraordinari” nivell de consens que genera el projecte a la comarca

Redacció
19 de febrer del 2014
El Departament de Territori i Sostenibilitat manté l'aposta pel futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Així ho ha confirmat el conseller Santi Vila al Parlament en el marc de la comissió de Territori. Vila ha destacat “l'extraordinari” nivell de consens que genera el projecte a la comarca.

La declaració de parc natural, prevista per a “finals de 2015”, s'emmarcarà en una ampliació que suposarà tres nous espais en el període 2014-2017, i quatre més a partir de 2018. El conseller ha assegurat que les declaracions hauran d’anar acompanyades d’una estratègia de recuperació que garanteixi la gestió solvent i adequada dels futurs parcs

Els criteris per declarar-los són, segons Territori, tenir valors naturals qualificats i representatius del patrimoni natural de Catalunya; fer compatible la conservació dels valors naturals amb l’aprofitament ordenat dels seus recursos; un potencial per generar oportunitats de desenvolupament socioeconòmic en el territori; i una superfície mínima de 10.000 hectàrees. Per Vila l'espai natural de les capçaleres del Ter i el Freser, amb un total de 12.500 hectàrees repartides bàsicament entre els termes de Queralbs i Setcases, les compleix totes.

La resta de futurs parc naturals seran el del Montsec i el de les muntanyes de Prats. A la segona fase, entre 2018 i 2014, es proposarien quatre nous parcs, que es concretaran més endavant, però que haurien d’estar ubicats al sistema Transversal, la depressió Central, el Prepirineu i el sistema mediterrani litoral.