Sant Joan hissarà una estelada al costat del monument a la independència mexicana

Redacció
01 de febrer del 2014
Monument a la independència mexicana
Monument a la independència mexicana | Xevi Mas
Inauguració de la «Pareja monumental», que commemora la independència de Mèxic. Foto: Xevi Mas

Sant Joan de les Abadesses esdevindrà un nou municipi del Ripollès que hissa una estelada a una de les seves entrades per visibilitzar el suport al procés sobiranista. Una acció que ja han fet els darrers mesos pobles com Ripoll, Ribes de Freser, Sant Pau de Segúries, Planoles i Nevà, entre altres. En el cas santjoaní destaca la curiositat que la bandera catalana coincidirà amb un monument que recorda la independència mexicana i que es farà coincidir amb el 75è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes.

L'Assemblea Nacional Catalana instal·larà el proper dissabte 8 de febrer una estelada a l'aparcament de la Coromina del Bac, a l'entrada nord de la població. L'acte començarà a les 12 del migdia amb una cercavila amb els grallers que sortirà del passeig del Comte Guifré. Vint minuts després es farà l'acte d'hissada acompanyats d'uns parlaments –l'acte comptarà amb Jaume Marfany, vicepresident de l'ANC, i l'alcalde santjoaní Ramon Roqué- i la cantada dels Segadors amb la Coral Jaume Nunó. Posteriorment es farà un dinar popular a l'escorxador.

A tocar d'on hi haurà l'estelada acull des del setembre de 2011 la “Pareja monumental”. Es tracta d'un gran monument de color groc format per dues peces realitzat per Enrique Carvajal, conegut artísticament com Sebastián. L'escultura, donada pel govern mexicà, commemora el bicentenari de la independència i, abans d'aterrar a Sant Joan, va passar per Cadis, Alcalá de Henares i Toledo.