Del passat tèxtil al futur digital

Neurosi reedita en format "e-book" el llibre "Muñecas de trapo azul" de la campdevanolenca Remedios Cabello que rememora la realitat de l'antiga Preparación Textil de Ripoll

Arnau Urgell
24 de gener del 2014
L'editor Jordi Caballeria i l'autora Remedios Cabello
L'editor Jordi Caballeria i l'autora Remedios Cabello | Arnau Urgell
L'editor Jordi Caballeria i l'autora Remedios Cabello. Foto: Arnau Urgell

La Preparación Textil va ser la gran darrera fàbrica tèxtil de Ripoll. Tancada definitivament el 2005 després d'una llarga agonia va arribar a ocupar un miler de treballadors –en cessar l'activitat eren menys de 150-. La seva ubicació enmig de la trama urbana –entre el Ter i el barri de la carretera de Barcelona- ha fet que el seu desenvolupament urbanístic hagi marcat l'actualitat de les dues darreres legislatures.

Més enllà del futur d'aquest espai el record del passat té una gran importància per moltes famílies del Baix Ripollès. És el cas de Remedios Cabello, que va treballar al recinte fabril de la Devesa del Pla fins al final de la dècada dels 80. Aquesta veïna de Campdevànol va publicar l'any passat el llibre Muñecas de trapo azul, que recull l'experiència i records a la fàbrica i, al mateix temps, esdevé un homenatge a tots els treballadors que “han dedicat part de la seva vida a fer de la comarca del Ripollès, una de les més actives en el món de la filatura”.

Ara, el llibre fa el salt al digital de la mà de l'Editorial Neurosi. Un nou format que permet, entre altres, la inclusió de dos vídeos amb un bon nombre de fotografies de l'antiga Preparación Textil. Precisament l'impulsor de l'editorial, el santjoaní Jordi Caballeria, va viure al recinte fabril la seva infància i joventut. El seu pare, que havia començat de mecànic, va acabar sent-ne el director i tenien l'habitatge al costat de les naus.

Aquest divendres, a partir de dos quarts de vuit del vespre, es llibre es presentarà a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll. L'acte comptarà amb l'autora i el director de l'editorial així com l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso. Abans, ElRipollès.info va reunir Cabello i Caballeria que després de molts anys van poder trepitjar l'antiga Preparación Textil. La tristesa per la degradació dels diversos espais va contrastar amb l'alegria per tornar a recuperar vells records. L'obra, com la resta de Neurosi, es pot adquirir a les plataformes iTunes i Amazon.