La xarxa de biomassa escalfarà aquest hivern quatre hotels de Ribes

L'empresa Dalkia invertirà 150.000 euros més per l'ampliació i pagarà un cànon anual al municipi

Arnau Urgell
22 de novembre del 2013
Prat i Pelegrí observant com funciona la sitja de biomassa.
Prat i Pelegrí observant com funciona la sitja de biomassa. | Pere Duran
La xarxa de calor de Ribes s'alimenta de biomassa forestal. Foto: Pere Duran

La xarxa de calor de biomassa de Ribes de Freser està a punt de viure la seva primera ampliació. Quan fa tot just un any de la seva posada en funcionament, el consistori ribetà ha signat un conveni perquè aquest mateix hivern pugui escalfar quatre hotels de la vila. Per fer-ho possible caldrà una inversió de 150.000 d'euros que assumirà Dalkia, l'empresa que en té la gestió durant dues dècades.

Fins a quatre hotels es podran connectar a una xarxa de calor que, alimentada amb biomassa forestal, escalfa actualment sis equipaments municipals. Ho fa gràcies a dues calderes que sumades tenen una potència de 750 kW. Fins ara el màxim que han assolit és de 400 kW, fet que dóna marge per aquesta primera ampliació. A més, tal i com assenyala l'alcalde Marc Prat, mentre el consum de la majoria d'equipaments és més alt durant la setmana, els hotels necessiten una punta d'energia els dies festius.

D'aquesta manera, aquesta segona fase no necessitarà –de moment- instal·lar cap nova caldera. En canvi sí que s'hauran de posar noves canonades per arribar als hotels Catalunya, Prat, Sant Antoni i Nou Sant Antoni. Un fet que obligarà a obrir rases al carrer de Sant Quintí i pel qual s'espera que en breu el Ministeri de Foment espanyol doni la preceptiva autorització. Les obres, que costaran 150.000 euros, tindran un període d'execució d'un mes i es preveu que acabin aquesta mateixa temporada. “L'objectiu és que els hotels puguin estrenar-ho abans d'acabar l'hivern” explica Marc Prat.

A banda d'assumir íntegrament la inversió Dalkia haurà de pagar un cànon anual que en els deu primers anys serà de 3.000 euro tot i que posteriorment es podria multiplicar per tres. “Per primera vegada l'empresa treu un rendiment econòmic privat de la xarxa i ha de contribuir al municipi” agrumenta l'alcalde ribetà. En aquest sentit s'equipara la biomassa a altres serveis com el gas o la telefonia.

Per més endavant queda estudiar una tercera fase que podria dur la xarxa a l'Hotel els Caçadors –en aquest cas la distància respecte les calderes és un element en contra- o al barri del Pavelló. Cal recordar que un altre hotel del municipi, el Resguard dels Vents, ja compta amb la seva pròpia caldera de biomassa.

El “model Ribes” interessa

La xarxa de calor de biomassa de Ribes de Freser és una experiència pionera al nostre país. Això fa que arreu ja es parli del “model Ribes” i que el mateix Govern el posi d'exemple quan intenta explicar les bondats d'aquest tipus d'energia alternativa. Per tot plegat, són desenes els alcaldes que demanen visitar-la així com empreses privades. Un “èxit” que el mateix alcalde Marc Prat reconeix que sovint el sobrepassa.