Ribes inaugura la xarxa de calor de biomassa ja pensant en l'ampliació

Arnau Urgell
06 d'octubre del 2013
Prat i Pelegrí observant com funciona la sitja de biomassa.
Prat i Pelegrí observant com funciona la sitja de biomassa. | Pere Duran
Prat i Pelegrí observant com funciona la sitja de biomassa. Foto: Pere Duran

El novembre de 2012 va entrar en funcionament la primera xarxa de distribució de calor alimentada amb biomassa del Ripollès. És una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Ribes de Freser que permet des d'aleshores escalfar i dotar d'aigua calenta sanitària sis equipaments del municipi. Quasi un any després se'n va fer la inauguració oficial amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí en un moment on s'està a punt de tancar l'acord per fer-la arribar també a tres hotels de la vila.

En els darrers anys a la comarca s'està fent una important aposta per la biomassa. A Ribes de Freser es va voler anar més enllà de canviar les antigues calderes de gasoil i es va acabar optant per una xarxa de calor. “Som un municipi amb poc espai i ens era molt més eficient concentrar-ho” explica l'alcalde Marc Prat. En aquest sentit en un sol espai situat a tocar del pavelló s'hi han encabit dues calderes de 500 i 250 kW –sumades dupliquen la més gran que hi havia a la comarca- que donen servei al casal de cultura, l'Escola Mare de Déu de Núria, l'Institut Joan Triadú, la residència d'avis, el CAP i el pavelló.

Des de la zona de calderes unes canonades distribueixen la calor cap als diversos punts. Un sistema que permet ampliar la xarxa, un fet que podria ser una realitat ben aviat. En aquest sentit, segons va explicar Marc Prat, tenen coll avall que tres hotels de la zona del carrer Sant Quintí s'hi podrien acabar afegint.

L'acte oficial d'inauguració, que va coincidir amb la Fira del Bestiar, va comptar a banda del conseller d'Agricultura amb el president de la Diputació, Joan Giraudt, així com els responsables de l'Institut Català de l'Energia i de Dalkia. De fet, la xarxa de calor la gestionarà aquesta empresa –que n'ha finançat el 70%- durant 21 anys i, posteriorment, la instal·lació retornarà al municipi. Una de les condicions del contracte és que la biomassa l'han de comprar al municipi, un fet que Pelegrí va destacar ja que permet realitzar una gestió activa dels boscos municipals, que va definir com a "infraestructura natural".

Inauguració de la xarxa de calor Ribes de Freser. Foto: Pere Duran