Cinc savis re-pensen Catalunya a Ripoll en ple procés sobiranista

La Fundació Congrés de Cultura Catalana va reunir en una mateixa taula Maria Mercè Roca, Joan Subirats, Antoni Puigverd, Ferran Requejo i Albert Sàez

Redacció
30 de setembre del 2013
D'esquerra a dreta: Puigverd, Roca, Sàez, Requejo i Subirats.
D'esquerra a dreta: Puigverd, Roca, Sàez, Requejo i Subirats. | FCCC
D'esquerra a dreta: Puigverd, Roca, Sàez, Requejo i Subirats. Foto: FCCC

La Biblioteca Lambert Mata de Ripoll va ser l'escenari d'un debat de nivell en el qual cinc ponents de luxe van analitzar el futur de Catalunya en un moment de màxima efervescència informativa pel procés sobiranista. L'acte, que va fer petita la sala Josep Maria Anglada, formava part del cicle Pensar Catalunya avui. Projeccions de futur que organitza la Fundació Congrés de Cultura Catalana (FCCC).

A Ripoll es van reunir, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, Maria Mercè Roca, escriptora i activista política, Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoni Puigverd, escriptor i poeta, i Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política per la Universitat Pompeu Fabra, moderats per Albert Sàez, periodista i subdirector d' El Periódico , que va ser l'encarregat de fer una síntesi marcada pel debat a l'entorn del procés sobiranista.

Maria Mercè Roca, que a banda d'escriptora ha estat diputada i serà la candidata d'ERC a Girona, va recordar que l'actual moment beu del fracàs de l'Estatut del 2006 que va qualificar de pèrdua d'energia però també de punt d'inflexió. A més, va contraposar l'energia positiva del moviment que encapçalada l'ANC amb els detractors del dret a decidir que “s'enroquen en raonaments amenaçadors i poc convincents.

Un altre dels partidaris de la independència –com a federalista desenganyat- a la taula va ser Ferran Requejo. Catedràtic de Ciència Política i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional va remarcar la importància del “com” del procés i va recordar les vies legítimes possibles de secessió. També va desenconsellar cap consulta que no passi per una resposta binària (sí/no) ja que complicaria la interpretació dels resultats i la posterior acció política.

En un extrem oposat es va situar el poeta i periodista Antoni Puigvert. De fet, va ser l'únic ponent que va alertar que amb l'actual procés “s’està trencant la unitat civil catalana i del catalanisme” i va assegurar que l'independentisme, a diferència de l'espanyolisme, no té potencialitat de creixement “sinó que forma un circuit tancat” entre CiU i ERC. Per altra banda, va qualificar l'Estatut de 2006 d'error estratègic ja que pot posar en risc elements “assegurats” com el català a l'escola.

Finalment, el també catedràtic en Ciència Política Joan Subirats va abordar la qüestió des de l'esquerra afirmant que el que s'està vivint és una una revolució democràtica. “La població està pels drets a decidir” en plural, va assegurar. En aquest sentit va recordar que la Via Catalana va superar la capacitat de control de les elits i això ha fet saltar totes les alarmes. Això sí, va expressar els dubtes si el procés aguantarà i sumarà, “perquè les pressions seran molt fortes, i les provocacions també”.