Vila Icària ha acollit 14 emprenedors en els seus primers cinc anys de vida

El conseller Felip Puig assegura que “la crisi ja ha passat” i celebra experiències com la desenvolupada per la Fundació Eduard Soler a Sant Joan

Arnau Urgell
20 de setembre del 2013
Cinquè aniversari Vila Icària.
Cinquè aniversari Vila Icària. | Arnau Urgell
Felip Puig amb una de les emprenedores de Vila Icària. Foto: Arnau Urgell

La primavera de 2008 es va inaugurar a Sant Joan de les Abadesses la Vila Icària, una “incubadora” d'empreses que tenia com a valor afegit el fet d'incloure també habitatges de protecció oficial. Cinc anys després, segons dades de la Fundació Eduard Soler, hi han passat un total de 14 emprenedors que continuen en la seva totalitat la seva activitat. Per celebrar l'aniversari s'ha comptat amb la presència del conseller Felip Puig que ha intentat llençar un missatge optimista assegurant que “la crisi ja ha passat” tot advertint però que la situació continuarà sent molt complicada els propers anys.

A Vila Icària actualment hi ha quatre de les sis oficines plenes. Hi desenvolupen la seva activitat una assessoria, un projecte relacionat amb l'ensenyament d'anglès, un altre d'espectacles així com Njoy Up, una empresa que dissenya cotxets infantils amb gran èxit internacional. “La mitjana al llarg d'aquests anys ha estat de cinc locals ocupats” ha explicat Ramon Vilardell, president de la FES. “És un balanç molt positiu però no perfecte” ha afegit.

Des de la Fundació Eduard Soler es considera que l'equipament ha permès a joves del Ripollès desenvolupar el seu propi projecte d'emprenedoria però també atraure talent cap a la comarca. Per il·lustrar-ho han presentat el cas de l'Arminda Carbonell, una jove barcelonina que va venir a viure a Sant Joan i que ha tirat endavant a Vila Icària el seu estudi de disseny gràfic i comunicació. Ara, ha alçat el vol i s'ha instal·lat en una casa de Sant Joan. De fet, dels 14 emprenedors que han passat pel viver quatre continuen la seva activitat a la comarca i sis més a fora.

Per Felip Puig l'experiència de Vila Icària mostra la necessitat de impulsar i descobrir nous models. “Cal hibridar entre públics i privats al mateix temps que és tant important la SEAT com els projectes d'emprenedors com l'Arminda” ha assegurat. Per altra banda, ha assegurat que “la crisi ha passat però l'escenari resultat és molt díficil”. Això sí, en referència a les darreres declaracions del ministre espanyol d'Economia, ha assegurat que és “ofensiu” parlar de brots verds per la gent que hores d'ara ho passa tan malament.

Baixaran els preus dels lloguers dels habitatges

Un dels atractius de Vila Icària és el preu del lloguer dels locals: 180 euros que inclouen connexió a Internet així com la possibilitat d'utilitzar els espais comuns. Tanmateix, segons algun dels emprenedors consultats, el preu dels habitatges amb la crisi ha quedat per sobre dels del mercat i això provoca que es busquin altres alternatives. De fet, hores d'ara només n'hi ha sis de catorze plens. Per aquest motiu, i segons ha confirmat l'alcalde Ramon Roqué, està previst que en breu es modifiquin a la baixa els lloguers.

Felip Puig conversant amb Ramon Roqué i Ramon Vilardell. Foto: Arnau Urgell