El Ripollès es planteja regular la caça de bolets de cara a la temporada vinent

Miquel Rovira aposta pel model de la Val d'Aran que limitarà la recol·lecció als veïns i a les persones que pernoctin | Una comissió estudiarà altres opcions com fer pagar una taxa

Arnau Urgell
19 de setembre del 2013
Venedors de bolets a peu de carretera
Venedors de bolets a peu de carretera | Adrià Costa
El Ripollès es planteja evitar la recollida indiscriminada de bolets. Foto: Adrià Costa

La regulació de la recollida de bolets és un debat recurrent. Ara fa tres anys, aquest diari va publicar un reportatge en el qual propietaris i alcaldes advocaven per la necessitat per fer un pas endavant. Ara, en l'inici d'una temporada que es preveu històrica per les pluges estivals, el Ripollès vol donar un pas endavant i estudiarà els diversos models que s'estan provant arreu del país. Miquel Rovira, president del Consell i del CEINR, veu amb molt bons ulls la proposta de la Val d'Aran que es vol limitar la recollida als veïns –de primera i segona residència- i a les persones que pernoctin als establiments de la comarca.

Un dels municipis que més pressió rep dels boletaires és Campelles. Fa tres anys l'exalcalde Manel Palau apostava per una taxa sobretot tenint en compte les despeses que han d'assumir els ajuntaments en el manteniment dels camins. Precisament ha estat l'actual batlle, Joan Dordas, el que va dur la qüestió en el darrer consell d'alcaldes. El president del Consell Comarcal, Miquel Rovira, va assumir la demanda i va anunciar la creació d'una comissió a l'entorn del Consorci d'Espais d'Interès Natural que també presideix.

En aquesta comissió s'estudiaran els diversos models amb els quals es pot regular la recol·lecció de bolets. Un dels que Rovira veu positivament és el que està intentant desenvolupar el Conselh Generau d'Aran. Allà, segons ha explicat aquests dies el síndic Carlos Barrera, es vol evitar “l'espoli” per part de persones que pugen puntualment a la vall i que després fan negoci. La mesura és força radical ja que es vol prohibir que recullin bolets aquelles persones que no visquin a la comarca o que hi facin nit en un hotel. Per fer-ho es pretén crear de cara a la temporada vinent un carnet de boletaire gratuït amb una validesa de quatre anys.

Una altra de les mesures a estudiar de cara a la temporada vinent és cobrar una taxa. Es tracta d'una opció que la Generalitat ha provat amb bons resultats als boscos de Poblet i que suposa pagar 10 euros per temporada –pels veïns de l'entorn- o 3 euros en autoritzacions per un dia als foranis. El Departament d'Agricultura té intenció d'estendre-ho progressivament –tot i que no hi ha cap calendari- als boscos de la seva propietat. Al Ripollès, per exemple, hi ha un total de cinc forests d'utilitat pública –totes al nord de la comarca- que ocupen poc més de 6.000 hectàrees. La més gran és precisament la muntanya de Sant Miquel –bona terra de ceps-, el debat sobre el futur de la qual va reactivar la proposta de crear un parc natural.

En altres casos han estat propietaris o municipis que han fet les seves pròpies regulacions. Al Pallars Sobirà s'ha de pagar 5 euros per recollir un màxim de 15 quilos al Bosc de Virós mentre que a la Vall de Cardós el preu és de tres euros limitant la quantitat a deu quilos. A Muntanyola (Osona), en canvi, un propietari demana un "donatiu" de tres euros (foto) o fer un cafè a l'establiment de turisme rural de la finca per poder "arreglar els camins". També es cobra en un bosc privat de Sant Llorenç de Morunys, al Solsonès.

Una regulació comarcal

Diversos alcaldes del Ripollès veuen necessària la regulació. És el cas del de Molló, Pep Coma, que assegura que és un tema que “preocupa a molts ajuntaments” perquè acaba suposant moltes despeses en manteniment. Tot i que expressa “dubtes” sobre quin és el millor model sí que té clar que “tota la comarca ha d'anar junta”. “No tindria sentit aplicar-ho a un sol municipi” assenyala. Això sí, cal tenir en compte les diverses tipologies de propietat: municipal –gestionats pel CEINR-, privats i de la Generalitat. A diferència de la Val d'Aran, el Ripollès no té competències en medi ambient i qualsevol iniciativa s'hauria de consensuar amb el Departament d'Agricultura.

Aquest cap de setmana pot ser un bon moment per començar a debatre la mesura amb autoritats, boletaires i visitants a Setcases ja que el municipi de la Vall de Camprodon estrena oficialment la temporada amb la XXI Festa del Bolet, la més matinera d'arreu del país.