El projecte dels Jocs Barcelona 2022 inclou la variant de Ripoll i el desdoblament del tren

La ciutat encara dubta si tirarà endavant la candidatura olímpica després del fracàs de Madrid

Arnau Urgell
13 de setembre del 2013
El projecte inclou el desdoblament fins a Vic. Foto: Adrià Costa

El fracàs de Madrid 2020
ha fet revifar les ànsies olímpiques de Barcelona. Tot apuntava que la setmana vinent la ciutat comtal anunciaria que tira endavant la candidatura per optar a acollir els Jocs d'Hivern del 2022 amb Puigcerdà com a subseu. La candidatura, que s'ha de presentar oficialment el novembre, aposta per “l'austeritat” i té un pressupost inicial de 3.262 milions d'euros, segons publica El País. Tanmateix, aquest mateix matí l'alcalde Xavier Trias ha assegurat que la decisió no està oberta i no ha descartat deixar el projecte pel 2026 o el 2030.

Un dels maldecaps –més enllà dels elements que han provocat el fracàs de Madrid- és la distància entre les dues seus del projecte, Barcelona i Puigcerdà. En aquest sentit l'element crític és la connexió ferroviària a través de Ripoll i, per aquest motiu, la candidatura inclou com a objectiu imprescindible el desdoblament fins a Vic i la millora de la resta de la línia fins a les capitals del Ripollès i la Cerdanya. El projecte també compta amb la necessitat que s'executi la variant est de Ripoll a través del túnel de Sant Bartomeu, una infraestructura que des de Territori s'ha reconegut que, hores d'ara, no està entre les seves prioritats a curt termini.

La candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2022 la va proposar l'exalcalde Jordi Hereu generant gran sorpresa i certa incredulitat social. Les autoritats i part de la societat civil del Ripollès però hi van veure una oportunitat per fer realitat algunes de les reclamacions històriques en matèria d'infraestructures com el tren.

Val a dir que més enllà de la dificultat de “vendre” Barcelona com a seu olímpica d'hivern hi ha ciutats que parteixen d'entrada amb més opcions. Oslo presentarà candidatura després de fer un referèndum, Múnic també en farà un en breu mentre que també podrien presentar-s'hi ciutats d'Ucraïna i Polònia.