El Govern considera el «fracking» «poc recomanable»

Un informe d'experts assegura que aquesta tècnica d'extracció és poc viable a Catalunya

Redacció
10 de setembre del 2013
El Govern ha decidit aquest migdia rebutjar el fracking després d'examinar les conclusions de l'informe del grup de treball sobre l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica que havia encarregat. Un document concloent que qualifica de "poc recomanable" aplicar aquesta tècnica extractiva a Catalunya tenint en compte la tecnologia actual.

Alhora, s'adverteix que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que pot produir el fracking. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha assenyalat que l'informe aporta "tota la informació necessària" i la conclusió que se'n deriva és que "no té massa sentit" impulsar "aquest tipus de prospectiva" a Catalunya.
 
Poca viabilitat 
 
El document determina que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l'explotació del gas de roca mare. Segons la informació disponible, l'única formació geològica que seria homogènia amb les que s'exploten a la resta del món està ubicada als Pirineus i la seva extensió, potència i contingut de matèria orgànica són clarament inferiors a aquells que en garantirien la viabilitat.
 
Per això, el document descarta el gas de roca mare com una font potencial d'energia autòctona i recomana mantenir l'aposta per les polítiques d'estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país. 
 
D'altra banda, i davant d'una eventual sol·licitud de permís d'investigació, l'informe detalla exhaustivament els continguts que hauria de tenir l'estudi d'impacte ambiental d'aquest tipus de projectes, per tal de garantir el compliment de tots els requisits ambientals i de protecció de la salut. 
 
A més, es proposa que aquestes activitats d'exploració i d'investigació d'hidrocarburs s'incorporin a la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats, que enumera les activitats sotmeses al règim de llicència ambiental. 

Sense competències
 
Finalment, l'estudi també adverteix dels desequilibris que genera l'actual marc competencial, i recomana plantejar les accions pertinents per dotar la Generalitat d'un paper més determinant en la legislació, l'autorització i el control de l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs no convencionals del subsòl català.
 
L'estudi, coordinat per la Secretaria d'Empresa i Competitivitat, ha estat elaborat per tècnics de les direccions generals d'Energia, Mines i Seguretat Industrial; de Qualitat Ambiental; d'Indústria; de Polítiques Ambientals; d'Administració Local; de Medi Natural i Biodiversitat; de Desenvolupament Rural; de Coordinació Interdepartamental, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Institut Geològic de Catalunya.

Cal recordar que el Govern va autoritzar inicialment la investigació d'hidrocarburs en una àrea de 50.000 hectàrees del Ripollès, la Garrotxa i Osona. Tanmateix, després que l'empresa concessionària no complís els requisits se li va retirar el permís.
 

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès