Pastors i gossos d'atura marquen la festivitat de Sant Gil a la Vall de Núria

Els actes comptaran amb la presència del conseller Santi Vila i el president d’FGC, Enric Ticó.

El Ripollès.info
29 d'agost del 2013
Els assistents a la festa de Sant Gil han hagut de patir les baixes temperatures.
Els assistents a la festa de Sant Gil han hagut de patir les baixes temperatures. | Vall de Núria
Els assistents a la festa de Sant Gil, l'any passat. Foto: Vall de Núria

El proper diumenge, 1 de setembre, la Vall de Núria celebrarà la tradicional diada que commemora l’estada de Sant Gil a la vall. Enguany l’acte litúrgic estarà presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra. A la celebració hi assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president d’FGC, Enric Ticó.

Les celebracions de Sant Gil començaran el dissabte, 31 d’agost, amb la processó de torxes i el ball de nit, que se celebrarà amb foc de camp i rom cremat per a tothom davant del santuari. L’endemà, diada de Sant Gil, a les 9 del matí hi haurà un esmorzar popular amb coca i fuet davant de l’ermita de Sant Gil. Tot seguit es farà un cercavila amb xanquers i una ballada de sardanes.

A les 11:20 h, a l’Auditori, tindrà lloc la presentació del llibre “L’exili de la Mare de Déu de Núria, 1936-1941” amb una conferència a càrrec de l’autor, Manuel Castellet, membre de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans).

Tot seguit, a les 12 del migdia, se celebrarà la tradicional missa, solemnitzada per la coral Santa Maria de Ribes de Freser.

Els actes també inclouran la tradicional ofrena dels pastors, la processó a l’Ermita de Sant Gil i una exhibició de gossos d’atura.  

Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu
 
Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu Oriental. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Mare de Déu productes del bestiar com la llana, els formatges o la mantega de llet d’ovella.

Antigament se celebrava la missa del bestiar. Els pastors baixaven els seus ramats a la Vall de Núria perquè romanguessin davant el Santuari. Començava amb una processó, presidida per imatges de Sant Gil i de la Mare de Déu que sortia de l’església. Es col·locaven les imatges damunt d’un munt de pedres a manera d’altar enmig de la vall on el sacerdot celebrava la missa.
 
Programa d’actes

Dissabte, 31 d’agost

20.00 h  Primeres vespres de la solemnitat de Sant Gil.

20.30 h  Processó de torxes.

22.30 h  Foc de camp i rom cremat amb vetllada musical a càrrec d’Amadeu & Cia davant del Santuari.


Diumenge, 1 de setembre. Diada de Sant Gil

09.00 h  Esmorzar amb coca i fuet davant de l’ermita de Sant Gil.

10.00 h  Cercavila amb xanquers.

10.30 h  Sardanes.

11.20 h  A l’Auditori, presentació del llibre i conferència “L’exili de la Mare de Déu de Núria, 1936-1941” amb la presència de l’autor Sr. Manuel Castellet, membre de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans).

12.00 h  Missa solemne presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Monsenyor Joan-Enric Vives. Cantada per la Coral Santa Maria de Ribes de Freser.

Processó dels pastors a l’ermita de Sant Gil.

16.00 h  Exhibició de gossos d’atura.


--------------------
Galeries de fotos d'anys anteriors
- 2012
- 2010
- 2009