Planoles, en blanc i negre

Jep Ferret publica un portal d'imatges històriques del municipi de la Vall del Rigard

Arnau Urgell
26 de juliol del 2013
Planoles, vista des de cal Tià.
Planoles, vista des de cal Tià. | Àlbum de Planoles
Planoles, vista des de cal Tià. Foto: IAAH-Arxiu Mas

om era Planoles fa cinquanta o cent anys? Un portal, impulsat per Jep Ferret, ha recopilat desenes d'imatges històriques del municipi de la Vall del Rigard. Unes fotografies classificades per temes i que es complementen amb un recull de postals, de programes de festes majors i de imatges comparatives d'un mateix paratge al llarg de les dècades.

“Feu un salt en el temps i entreu al poble dels nostres avis, observeu-ne la gent, l'entorn, i si hi teniu algun vincle i reconeixeu algun dels protagonistes, algun dels racons, ajudeu-nos a etiquetar-los, ajudeu-nos a completar, si cal amb noves fotografies, aquest àlbum en blanc i negre de Planoles” explica el seu promotor, un veí de Planoles que ha comptat amb la col·laboració d'altres convilatans, de l'Ajuntament així com de l'Institut Amatller d'Art Hispànic i l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya. Les fotografies es classifiquen en sis apartats: el poble, la gent, el camp, les festes, l'entorn i la neu.

Per altra banda, destaca un apartat específic de postals, amb una cinquantena –tant en color com en blanc i negre- editades en diverses èpoques. També té un apartat especial els programes de Festa Major, els més antics dels quals són els de 1933 a 1935 i tots els del període 1962-2000. Per altra banda, un dels elements més interessants són el de les fotografies comparatives, en les quals es mostren entre dues i tres imatges d'un mateix paratge preses a inici o mitjans del segle XX per comparar-les amb l'actualitat.

  Consulteu l'Àlbum de Planoles

 

Planoles, al llarg del segle XX. Foto: Àlbum de Planoles