Joan Llordella: «En una prova tan llarga i dura hi ha selecció natural»

El ciclista de Campdevànol, vencedor de la Transpyr fent parella amb Pau Zamora, admet que no s'esperava tanta diferència i es plantejar tornar-hi

Arnau Urgell
16 de juliol del 2013
Joan Llordella, en plena Transpyr.
Joan Llordella, en plena Transpyr. | FotoEsportBCN/Transpyr
Joan Llordella, en plena Transpyr. Foto: FotoEsportBCN/Transpyr

El campdevanolenc Joan Llordella (Bagà, 1978) acaba de guanyar amb el barceloní Pau Zamora la Transpyr, la travessa dels Pirineus en BTT. Els dos integrants de l'equip Buff International ho han fet amb el rècord de la prova (menys de 40 hores) i amb la major diferència respecte el segon classificat de les quatre edicions disputades. Llordella, amb un palmarès en el qual destaca un segon lloc a la Titan Desert del 2008 i dues victòries al Ral·li de Sardenya, es planteja tornar el 2014 a la Transpyr per intentar repetir la gran victòria d'enguany.

- Amb en Pau Zamora eren els favorits, però potser no tant per guanyar set de les vuit les etapes i trencar els rècords de la prova...

- Certament, no ens esperàvem un resultat així. Creiem que l'equip de Bicis Esteve –finalment tercers- ens plantaria més guerra i també ens imaginàvem que els portuguesos, com així ha estat, tindrien un bon nivell. Però, al cap i a la fi, en una prova tan llarga cal tenir sort perquè tot et surti bé. No hem patit cap avaria i els altres sí que han tingut problemes...

- Com plantejaven les etapes. Marcar un ritme fort o atacar a l'inici per tenir un marge?

- En una cursa com la Transpyr, tan llarga i dura, es produeix selecció natural. Nosaltres sortíem al nostre ritme amb la voluntat de gaudir del recorregut. I, habitualment, quedàvem sols ben ràpid i això ens va permetre guanyar la majoria d'etapes. Potser l'únic dia que vam anar volgudament més ràpid va ser la primera etapa i al final vam arribar una mica justos.

- La setmana ha estat marcada per la calor però precisament l'etapa Roses-Camprodon va deixar tocats molts participants...

- Sí, i tant, jo mateix vaig arribar a Camprodon amb rampes i deshidratació. Es va ajuntar ser el primer dia, que el desnivell era molt fort i unes temperatures molt altes.

- Era la primera vegada que disputava la Transpyr. Com defineix la prova?

- Són etapes molt llargues i dures. Més que un recorregut trencacames hi ha moltes pujades sostingudes. El Pirineu, del mar a l'oceà, és un gran escenari per una prova com aquesta.

- Després de vuit dies travessant la serralada amb quin paratge es queda?

- A nivell tècnic em va impressionar la llarguíssima trialera que baixa fins a Ainsa, a l'Aragó. Si parlem de paisatge em quedo amb el verd del País Basc, per ser el més diferent al que estem acostumats.

- No és la primera vegada que competeix en una prova llarga per parelles. És molt diferent que fer-ho individualment?

- Sí, no té res a veure. Quan es competeix per parelles el ritme és el del més lent. Si ets el fort no tens problemes, però en cas contrari et fa patir. És molt important, com ens passa amb en Pau, estar molt ben avinguts perquè aquests dies hem vist parelles que es barallaven. Són molts dies, molts quilòmetres i qualsevol petit problema pot afectar la relació de l'equip. Nosaltres ja havíem fet l'Andalusia Bike Race i teníem clar que aniríem bé.

- Una vegada guanyada una Transpyr es plantegen repetir o optaran per altres reptes?

- No ens faria res tornar-hi i, de fet, probablement tornem l'any vinent per defensar el títol.

- A banda de la vostra victòria, el també campdevanolenc Borja Sànchez ha guanyat la modalitat de carretera i la resta de participants del Ripollès han estat entre els millors. Déu ni do els resultats dels representants de la comarca en una prova que no deixa de ser internacional...

- Sí, certament. La parella de Camprodon sempre està a davant de tot, llàstima que enguany patissin tant a la primera etapa, encara estan menys acostumats a la calor que nosaltres. Per altra banda, en Xevi Sadurní i en Jordi Pujol són gent molt forta i ho han demostrat amb la regularitat en una prova tan llarga.

- Després de la Transpyr com afronta esportivament els darrers mesos?

- Ara queda la recta final de la temporada. Al setembre es disputa la tercera i última prova de l'Open Scott Cup BTT, de la modalitat marató, i encara queden les dues darreres de la Copa Catalana.

Galeria de fotos de la Transpyr (FotoEsportBCN/Transpyr)

Doble victòria a la Transpyr: Joan Llordella (BTT) i Borja Sànchez (Road)

Totes les notícies de la Transpyr

Classificació final de la Transpyr (pdf)
 

Joan Llordella i Pau Zamora arribant a Sant Sebastià. Foto: FotoEsportBCN/Transpyr