En vint-i-dos mesos ja han dimitit cinc consellers comarcals

Xavier Cima i Jeroni Marín han estat els dos darrers a plegar. El PSC qüestiona la inestabilitat d'un equip de govern per on passaran tres responsables d'Ensenyament en dos anys

Arnau Urgell
24 de maig del 2013
Jeroni Marín ha estat el darrer conseller en dimitir.
Jeroni Marín ha estat el darrer conseller en dimitir. | CCR
Jeroni Marín ha estat el darrer conseller en dimitir. Foto: CCR

El 7 de juliol del 2011 es va constituir el Consell Comarcal d'aquesta legislatura. Des d'aleshores han passat tot just vint-i-dos mesos però ja s'han produït cinc dimissions. Les dues darreres han estat les de Xavier Cima –per poder-se dedicar al Parlament- i les de Jeroni Marín –per un “pacte intern” de partit-. Des del PSC, l'únic partit que manté els mateixos consellers des d'inici de la legislatura, s'ha criticat la inestabilitat d'un equip de govern que concentra quatre de les baixes.

La legislatura anterior (2007-2011) es van produir dos relleus a la institució comarcal –és habitual que alguns partits pactin que dos consellers es reparteixin els quatre anys-. Es van produir tant a l'equip de govern –Joan Àlvarez va rellevar Pòlux Lluch (ERC)- com a l'oposició –Joan Bautista Cruz Anar va substituir Imma Constants (CiU). Ara, i quan tot just s'està a l'equador del mandat, ja s'han produït cinc relleus, quatre a CiU i un a ERC.

El primer va ser precisament el dels republicans quan Teresa Jordà va acabar cedint el seu lloc a Jordi Batchelli per la incompatibilitat amb ser regidora i diputada al Congrés espanyol. Un pas que també acaba de fer el convergent Xavier Cima per poder-se dedicar plenament al Parlament i a l'Ajuntament de Ripoll (serà substituït per Marc Grifell). Per altra banda, el santjoaní Raimon Traver i la campdevanolenca Montserrat Portabella van deixar el Consell en dimitir de regidors als seus municipis i el seu lloc el van ocupar Aleix Busquets i Joan Manso, respectivament. La cinquena i darrera dimissió es va produir aquesta setmana i suposarà el relleu de Jeroni Marín (encara no se'n coneix el substitut).

Tot plegat suposarà una nova reordenació del cartipàs. Josep Coma, alcalde de Molló, passarà a ser el coordinador de l'àrea de Dinamització Econòmica i Projecció Comarcal; Joan Manso, alcalde de Campdevànol, s'ocuparà de Territori i Sostenibilitat mentre que Marc Prat, alcalde de Ribes, assumirà la coordinació d'Hisenda i Règim Interior. Mentrestant, queda pendent assignar les tasques de Cultura i Ensenyament que inicialment duia Montserrat Portabella i posteriorment Jeroni Marín. En aquest sentit, el portaveu dels socialistes Enric Pérez, va criticar la inestabilitat de l'equip de govern i, especialment, que l'àrea d'Ensenyament tingui fins a tres responsables en dos anys.