Felip Puig no tanca la porta al «fracking» a mig termini

El conseller reitera l'aposta del Govern per facilitar la investigació de l'existència d'hidrocarburs, tot i haver retirat el permís a Teredo Oils

Redacció
21 de maig del 2013
El Govern no descartar que s'explotin hidrocarburs a Catalunya amb fracking a mig termini. Així ho va assegurar el conseller d'Energia i Ocupació, Felip Puig, després de reunir-se amb la resta de consellers autonòmics i amb José Manuel Soria, el ministre espanyol del ram. En la reunió el representant de l'Estat va assegurar però que no tenen intenció d'apropiar-se les competències sobre investigació, com s'ha rumorejat les darreres setmanes.

El Govern espanyol veu amb molts bons ulls el fracking per la possibilitat de reduir la dependència exterior. De fet, tenen previst de declarar-ne l'extracció com a “interès nacional” i se'n reglamentarà la seva explotació amb caràcter bàsic.

El conseller Puig, tot i l'extinció del permís a Teredo Oils, va reiterar que el Govern considera que el més oportú ara per ara és “facilitar la investigació” per “saber si Catalunya disposa gas o no”. “Seria poc intel·ligent tancar aquesta porta” va afegir mantenint la posició expressada setmanes enrere a Ripoll: “quan es tingui aquest coneixement ja es discutirà com s'ha d'explotar”.

Tot i això, no descarta que en un període de quatre a sis anys es puguin donar permisos d'explotació de gas a partir de la fractura hidràulica. En aquest sentit el titular d'Empresa i Ocupació va assegurar que durant aquest temps “s'avançarà tecnològicament amb unes tècniques d'explotació que podran ser ambientalment assumibles”.

La postura del Govern confirma els temors de les plataformes antifracking que després de la retirada definitiva del permís a Teredo Oils van alertar que hi havia altres empreses interessades en explorar el gas de la Garrotxa i el Ripollès. Hores d'ara però no s'ha presentat cap nova sol·licitud.