Els Premis RAC reconeixen el programa del ripollès Agustí Mas a Ràdio Andorra

“Estira la llengua” informa sobre l'actualitat relacionada amb el català arreu dels Països Catalans

Redacció
01 de maig del 2013
Agustí Mas (centre) en un programa de RNA.
Agustí Mas (centre) en un programa de RNA. | RNA
Agustí Mas (centre) en un programa de RNA. Foto: RNA

Els Premis Ràdio Associació de Catalunya han reconegut amb una menció de qualitat un programa dirigit i presentat pel periodista ripollès Agustí Mas a Ràdio Nacional d'Andorra (RNA). Estira la llengua és un espai que amb un “to desenfadat però rigorós” informa sobre l'actualitat del català en tots els territoris dels Països Catalans. El premi es lliurarà en una gala que se celebrarà el proper 9 de maig a l'Auditori de l'ONCE de Barcelona.

Mas fa uns set anys que va començar a col·laborar a l'ens públic de radiotelevisió andorrana. No va ser fins fa poc més d'un any que s'hi va incorporar a jornada completa. “Tenia tres motivacions per anar a Andorra: veure com es viu en un estat independent de cultura catalana, el fet que aleshores hi hagués bastanta feina en el sector i, finalment, tenir família a l'Alt Urgell” explica. La nova direcció de l'ens li va proposar realitzar un programa d'autor relacionat amb la llengua i que un any després ha merescut un premi. “A Andorra el fet que sigui una qüestió legalment normalitzada fa que no preocupi tant però l'ús social també és un problema” assegura el periodista ripollès.

L'estira la llengua s'emet per RNA i té una important presència a les xarxes socials (Facebook i Twitter). A més, es pot escoltar a la Catalunya Nord gràcies a Ràdio Arrels, al Bages per Ràdio Sallent i al terç nord de Sardenya a través de l'emissora algueresa Ràdio Onda Stereo. “Com a servei públic posem el programa a disposició d'aquelles ràdios que el vulguin emetre” explica Mas.

El jurat dels Premis RAC considera que L'estira la llengua es mereix una menció d'honor “per divulgar amb aire lleuger i a la vegada rigorós, l’actualitat, el patrimoni i la realitat de la llengua catalana a cadascun dels seus territoris, així com fomentar la implicació de la ciutadania en la defensa de la llengua”. En la mateixa categoria, també ha rebut una menció de qualitat el magazine de tarda de Ràdio 4, Directe 4.0.

Per altra banda, el premi al millor professional de ràdio ha estat per a Sergi Cutillas en reconeixement a la tasca professional desenvolupada des de l'àmbit de la realització tècnica de programes. El premi Ràdio Associació Audiovisual se l'ha emportat 8 al dia, de Josep Cuní, mentre que el guardó Associació a la Innovació ha estat per la cobertura de RAC1 de la manifestació de l'Onze de Setembre passat. El premi al millor programa de ràdio se l'ha endut La Tribu, de Catalunya Ràdio. Les mencions d'honor han estat per la xarxa de corresponsals comarcals de Catalunya Ràdio que han estat suprimits aquest 1 de maig, Martí Anglada, Josep Maria Martí i Albert Espinosa.