L'impost sobre pisos buits no s'aplicarà al Ripollès

A la comarca hi ha més de 300 habitatges sense vendre, 12 per cada 1.000 habitants

Redacció
24 d'abril del 2013
Al Ripollès no s'aplicarà la taxa que grava els pisos buits.
Al Ripollès no s'aplicarà la taxa que grava els pisos buits. | Adrià Costa
Al Ripollès no s'aplicarà la taxa que grava els pisos buits. Foto: Adrià Costa

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat la creació d'un impost per gravar els pisos que portin un mínim de dos anys buits. La taxa, que vol fomentar el mercat de lloguer, no s'aplicarà en principi al Ripollès. I és que se circumscriurà a una setantena de municipis que tinguin una “demanda acreditada d'habitatge”.

Els plans de la conselleria encapçalada per Santi Vila passen per incorporar aquest nou impost als pressupostos d'enguany. Segons RAC-1, s'aplicaria a bona part de l'àrea metropolitana, a les capitals de demarcació, a alguns municipis de la Costa Daurada i la Costa Brava així com a les ciutats de la Catalunya Central.

Al Ripollès, segons les dades de la mateixa conselleria, hi ha un total de 314 habitatges nous sense vendre, o el que és el mateix, 12,0 pisos o cases buides per cada 1.000 habitants. Una xifra que és dos punts per sobre de la mitjana catalana però inferior a comarques pròximes com el Bages (17,3) i Osona (14,5) on sí que s'aplicarà la mesura a les seves capitals. A Ripoll, per la seva banda, la xifra se situa a l'entorn del centenar.

A Catalunya hi ha 79.331 pisos nous per vendre (uns 10.000, propietat dels bancs). Tanmateix, el nou impost –a banda de les limitacions territorials- només s'aplicarà a les persones jurídiques (bancs i promotores) i no pas a les físiques. Per altra banda, mentre la intenció del Govern és gravar només els pisos nous, ERC vol que s'ampliï als habitatges que han estat objecte d'un desnonament.