Un estudi vol comparar la incidència de l'asma a Ribes de Freser i Barcelona

El doctor Xavier Muñoz Gall, fill de la població, enquestarà a tots els ribetans

Redacció
16 d'abril del 2013
L'estudi vol determinar si a Ribes l'asma afecta menys que a Barcelona.
L'estudi vol determinar si a Ribes l'asma afecta menys que a Barcelona. | Arnau Urgell
L'estudi vol determinar si a Ribes l'asma afecta menys que a Barcelona. Foto: Arnau Urgell

Tots els veïns de Ribes de Freser majors d'edat rebran els propers dies una enquesta sobre l'asma. Es tracta d'una iniciativa del doctor Xavier Muñoz Gall, del servei de pneumologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i fill de la població. El seu objectiu és tirar endavant un estudi epidemiològic en el que es compara la incidència d'aquesta malaltia en un entorn urbà –Barcelona- i un de rural-.

A Barcelona ja s'estan enquestant unes 2.000 persones per comparar els resultats amb Ribes de Freser. L'objectiu és determinar si la contaminació ambiental afecta els qui pateixen aquesta malaltia per causes diferents a la genètica i a l'efecte d'al·lèrgies. Més enllà de l'estudi de la incidència de la malaltia en dos entorns tant diferents, es pretenen determinar mesures preventives que millorarien el pronòstic i evolució d’aquest pacients.

Com a prèvia a les enquestes al passat 6 d'abril es va realitzar una xerrada informativa sobre l'estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron que també compta amb la col·laboració dels metges del CAP de Ribes i de l'Hospital de Campdevànol. Els seus responsables esperen tenir a la tardor d'enguany el percentatge de ribetans que pateixen asma i, de cara a finals de 2014, els resultats complets. De fet, ja fa un parell d'anys que van començar a treballar amb el grup de 2.000 barcelonins que servirà per establir la comparança.

No es tracta del primer estudi d'aquesta característiques que tira endavant el doctor Muñoz Gall. Fa uns anys, per exemple, en va realitzar un sobre la incidència de l'asma a les perruqueries.