La sobirania fiscal s'estén

L'AMI fa una crida a seguir el plantejament de Ripoll, Campdevànol i deu ajuntaments més que aquest abril ja pagaran l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya. Pardines també se suma a la iniciativa

Redacció
16 d'abril del 2013
L'executiva de l'AMI amb Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Munell, entre altres alcaldes.
L'executiva de l'AMI amb Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Munell, entre altres alcaldes. | AMI
L'executiva de l'AMI amb Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Munell, entre altres alcaldes. Foto: AMI

Ripoll ha estat fins ara l'únic ajuntament de capital de comarca que ha apostat per la sobirania fiscal. Una decisió de pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya que havien pres fa mesos Gallifa i Alella però que ara ha pres un nou impuls. Aquest abril ja són dotze municipis els que deixaran d'ingressar l'IVA i l'IRPF a la hisenda espanyola i s'espera que abans de l'estiu, de la mà de l'Associació de Municipis per la Independència, s'arribi al centenar.

A la nostra comarca, de moment, Campdevànol ha estat el primer en seguir els passos de Ripoll mentre que Pardines ho va aprovar la setmana passada. Tanmateix, és probable que no siguin els únics ja que els 19 municipis i el Consell Comarcal formen part de l'AMI. L'entitat municipalista vol que a la tardor tots els seus 700 associats hagin decidit fer aquest pas per tal de donar exemple als ciutadans i empreses. De moment, ERC de Sant Joan de les Abadesses ha reclamat que l'Ajuntament encapçalat per Ramon Roqué també ho faci. Aquest abril pagaran els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya –a banda de Ripoll i Campdevànol- Arenys de Munt, l'Atmetlla del Vallès, Marçà, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Viladamat, Gallifa i Alella.

L'executiva de l'AMI, de la qual forma part l'alcalde ripollès Jordi Munell, també va instar en la reunió celebrada a Olot reclamar la supressió de les quatre subdelegacions del Govern espanyol. A més, va demanar a la delegada María de los Llanos de Luna que retiri les denúncies contra els ajuntaments per no hissar la bandera espanyola o declarar-se “territori català lliure”. Al Ripollès, fins ara, tenen oberts contenciosos contra els consistoris de Campelles –per partida doble- i Ribes de Freser.

Aposta per una declaració unilateral si no es pot fer la consulta

L'AMI també ha assegurat en la seva trobada a Olot que donarà suport a una declaració unilateral d'independència (DUI) si l'Estat espanyol prohibeix la consulta. D'aquesta manera, l'entitat es desmarca del pronunciament que va fer diumenge el president del Govern, Artur Mas, que va descartar aquesta declaració unilateral per "poc democràtica".

El president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, considera que cal negociar amb l'Estat per aconseguir que autoritzin la consulta i fer-la "quant més aviat millor". Ara bé, també ha avançat que si no la deixa celebrar caldrà buscar "altres opcions".