El «fracking», en via morta

El Govern inicia l'expedient per denegar els permisos Darwin i Leonardo, a la Catalunya Central, a l'espera de descartar definitivament el que afecta el Ripollès

Arnau Urgell
22 de març del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns.
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic del passat dilluns. | Adrià Costa
L'amenaça del «fracking», més lluny. Foto: Adrià Costa

Nou revés als projectes per investigar hidrocarburs a Catalunya que podien obrir la porta al temut fracking. El Govern ha anunciat aquesta tarda que inicia l'expedient per denegar els permisos Darwin i Leonardo, sol·licitats per Montero Energy Corporation SL, i que afecten més de vuitanta municipis de diverses comarques de la Catalunya Central i Ponent.

La direcció general d'Energia i Mines ha pres aquesta decisió per la insuficiència dels projectes presentats pel sol·licitant. Concretament, segons han explicat a ElRipollès.info , en obrir les pliques de documentació s'ha considerat que l'empresa no ha presentat tots els requeriments que es demanaven. Ara, Montero Energy té fins al 23 de març per presentar al·legacions.

En el cas del projecte Leonardo la superfície afectada era de més de 76.000 hectàrees de 45 municipis d'Osona, Bages, Berguedà i Garrotxa. Per altra banda, en el cas del Darwin, la superfície era de 89.000 hectàrees pertanyents a 37 municipis de la Noguera, Urgell, Segarra, Solsonès i Anoia.

Un nou rumb polític

La decisió arriba just una setmana després que el Departament d'Empresa i Ocupació iniciés l'expedient per suspendre l'autorització a Teredo Oils per investigar l'existència de gas i petroli al Ripollès, la Garrotxa i Osona. Dues notícies que semblen indicar un cert canvi de posició del Govern respecte la investigació i explotació d'hidrocarburs, i en conseqüència, al polèmic fracking. El mateix portaveu de la conselleria, però, ha indicat a aquest diari que es tractaven de dos casos diferents, sense connexió.

Precisament Teredo Oils i els representants de la Generalitat es van reunir ahir a Barcelona, però el contingut de la trobada no ha transcendit. Des de la conselleria s'ha insistit que només es va tractar d'una reunió de treball, de "tràmit", i que tot continua igual a l'espera que finalitzi el termini de dues setmanes perquè l'empresa presenti al·legacions.