El gran repte de creuar els Pirineus amb esquís

El ripollès Xevi Sadurní, juntament amb tres companys més, inicia aquest dissabte una travessa de 13 etapes, 350 quilòmetres i 45.000 metres de desnivell positiu acumulat

Arnau Urgell
09 de març del 2013
Xevi Sadurní (dreta), amb la resta de components del repte pirinenc.
Xevi Sadurní (dreta), amb la resta de components del repte pirinenc.
Xevi Sadurní (dreta), amb la resta de components del repte pirinenc

El Pirineu de banda a banda amb esquís. Aquest és el gran repte que avui inicia el ripollès Xevi Sadurní, juntament amb Joan Cardona (Sant Hilari Sacalm), Jordi Palomares i Xavier Gaston (Puigcerdà). L'aventura consta de 13 etapes –en cas de mal temps tenen fins a setze dies per realitzar-les-, 350 quilòmetres i 45.000 metres de desnivell positiu acumulat. Comencen aquest dissabte des de la zona de la Presta –al municipi nord-català de Prats de Molló- i la intenció és arribar “tant a prop com es pugui de l'Atlàntic”. De fet, a data d'avui la neu arriba a poc més de 60 quilòmetres d'Irun.

La travessa pirinenca amb esquís de muntanya té un punt d'inèdita. Als anys 90 la van realitzar en Miquel Sánchez i Jacques Soulié tot i que van apostar per una modalitat molt ràpida en la qual defugien els grans cims de la serralada. Si aleshores van acumular un desnivell positiu d'uns 20.000 metres, ara es planteja arribar als 45.000. Entre les muntanyes que coronaran aquests dies hi ha, segons explica Sadurní, el Puigmal, la Pica d'Estats, l'Aneto, el Mulleres, el Colomers i el Vinyamala (Comachibosa, en aragonès).

Feia anys que juntament amb l'hilarienc Joan Cardona plantejaven alguna travessa pirinenca similar a la Patruille des Glaciers dels Alps suïssos –una cursa bianual organitzada per l'exèrcit helvètic-. De fet, per creuar els Pirineus aposten per un equipament molt lleuger més propi d'una cursa que no pas d'una travessa. Duran tant sols una motxilla de 20 litres –amb el menjar de cada etapa i abric- mentre que una furgoneta els hi farà d'assistència. Per tal de recuperar forces després de cada etapa –amb una mitjana de 30-40 quilòmetres i set hores esquiant- dormiran en hotels.

La neu de la darrera llevantada ha assegurat poder realitzar la primera etapa que uneix la Presta amb la Molina passant pel Noucreus, el Puigmal i la Tossa d'Alp. “Fa una setmana la cosa estava molt malament” reconeix Xevi Sadurní. A partir d'aquí, i després d'un dels hiverns amb més precipitació, la neu els sobrarà fins arribar a Navarra on és una incògnita fins a quin punt hauran de treure's els esquís.

Per seguir el repte de la Travessa dels Pirineus

Bloc de Xavier Gaston

Facebook de Xavier Sadurní