Pas alternatiu durant setmanes per superar l'esvoranc de Ribamala

Uns semàfors permeten circular per aquest tram mentre durin unes obres de reparació molt complexes

Redacció
08 de març del 2013
Aquest migdia s'ha donat pas alternatiu a Ribamala.
Aquest migdia s'ha donat pas alternatiu a Ribamala. | Arnau Urgell
Aquest migdia s'ha donat pas alternatiu a Ribamala. Foto: Arnau Urgell

Des de quarts de dues d'aquest migdia s'ha obert el trànsit a la N-260 entre Ripoll i Sant Joan mitjançant un pas alternatiu amb regulació semafòrica –inicialment però controlat manualment-. Una circulació pel carril en sentit Ripoll (el que no ha quedat per l'esvoranc) que es podria allargar "diverses setmanes".

L'episodi de pluja de dilluns a dimecres, que va acumular fins a 200 litres, va provocar un gran forat de quinze metres de llargada a la via de comunicació interna més important del Ripollès. Després d'una nit amb la carretera tallada el dijous a primera hora es va donar pas alternatiu però l'inici de les obres va suposar el tancament total de la carretera. Després de més de 30 hores tallada es permetrà el pas pel carril no afectat que ha estat delimitat amb tanques de pòrtland.

La solució provisional arriba amb la confirmació que la reparació de l'esvoranc es pot allargar diverses setmanes. "És una obra molt complexa" ha explicat l'alcalde santjoaní Ramon Roqué que assenyala que, entre altres, caldrà fer-ne el projecte. "No estem parlant d'uns treballs de manteniment" ha afegit. Per altra banda, és possible que en moments puntuals es facin talls totals que s'intentaran avisar amb antel·lació.

El Consell Comarcal, per la seva banda, ha informat que des d'avui mateix es recupera la normalitat en el transport escolar, la línia d'autobús Campdevànol-Setcases i en la recollida de residus.

Itineraris alternatius

El principal recorregut alternatiu entre Ripoll i Sant Joan ha estat aquestes darreres hores la carretera de Vallfogona (N-260a) i després agafar la carretera de Santigosa (GI-521). Aquest fet suposa realizat en 44 minuts un viatge que habitualment es fa en 12 (20 quilòmetres més). En canvi, per anar de la Vall de Camprodon fins a Vic o Barcelona era millor utilitzar els túnels de Collabós (N-260) i després els de Bracons (C-37). També ha estat molt freqüentada la pista de les Llances entre la Plana de Sant Joan i la zona de Sant Bernabé de les Tenes.

Treballs per reparar l'esvoranc de Ribamala. Foto: Ajuntament de Sant Joan

Els treballs per arreglar l'esvoranc van començar dijous al matí. Foto: Arnau Urgell

L'esvoranc el dijous al matí. Foto: Arnau Urgell