El Ter multiplica per 100 el seu cabal

El temporal de pluges, que ha deixat uns 200 litres a la Vall de Camprodon i entre 30 i 150 litres a la resta de la comarca, continuarà com a mínim fins al migdia d'aquest dimecres

Arnau Urgell
06 de març del 2013
El Ter al seu pas per Ripoll.
El Ter al seu pas per Ripoll. | Bar Cabina
El Ter al seu pas per Ripoll. Foto: Bar Cabina

Pluja, pluja i més pluja. Les previsions s'han complert –i s'han superat- i el temporal de xaloc està deixant registres espectaculars especialment a la Vall de Camprodon. Des del vespre de dilluns no ha parat de ploure i els registres se situen entre els 30 i els 200 litres. Destaquen els valors acumulats a Setcases (201,3), Molló (188,5); Llanars (160,8); Sant Pau de Segúries (194,7) i Sant Joan de les Abadesses (162 litres). A la resta de la comarca malgrat que la regada ha estat notable els registres són més modestos: Ribes de Freser (69,8), Gombrèn (68,0), Núria (48,3 litres) i Ripoll (28,1 litres).

Malgrat una certa treva el dimarts al migdia-tarda, ja són més de 36 hores sense parar de ploure. Les precipitacions continuaran al llarg d'avui tot i que a partir del migdia tendiran a ser menys general i desapareixaran al vespre. Tot plegat per una pertorbació acompanyada amb vents de migjorn i xaloc, els més humits que poden afectar el país. Per altra banda, la cota de neu se situa per sobre els 2.000 metres deixant la nevada més important de tot l'hivern amb més de 50 centímetres a la zona de Vallter.

Les pluges, especialment abundants a la Vall de Camprodon, han multiplicat exponencialment el cabal del Ter. A Ripoll, per exemple, es va passar dels 3,2 metres cúbics per segon de mitjana el dilluns a una punta sostinguda de quasi 105 metres cúbics el dimarts. Aquest dimecres ha continuat creixent fins als 293 metres cúbics i una làmina d'aigua de més de tres metres d'alçada. En aquest sentit Protecció Civil ha alertat del risc a tota la riba del Ter i el Freser.

Per altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya manté avisos tant per acumulació com per intensitat per aquest dimecres.

Petites esllavissades a les carreteres

L'episodi de pluja està provocant petites esllavissades que generen dificultats per circular. La més important es va produir dimarts al migdia al quilòmetre 8,5 de la carretera de Beget (GIV-5223). Aquest matí, per altra banda, han caigut rocs en punts de la N-260a al terme de Vallfogona –tot i que la carretera no està tallada com erròniament indica el Servei Català del Trànsit- així com a la N-260 a la zona de Ribamala (al límit dels termes entre Sant Joan i Ripoll). En ambdós casos es recomana precaució per circular.

Per altra banda, l'Ajuntament de Molló ha informat que s'ha tallat el camí veïnal entre el Riberal i Ginestosa per l'augment del cabal del Ritort que sobrepassa el gual.

Precipitacions 4, 5 i 6 de març (11:00)

Gombrèn: 68,0 litres
Llanars: 160,8 litres
Planoles: 51,0 litres
Molló: 188,5 litres
Núria: 48,3 litres
Ribes de Freser: 69,8 litres
Ripoll: 28,1 litres
Sant Joan de les Abadesses: 162,0 litres
Sant Pau de Segúries: 194,7 litres
Setcases: 201,6 litres
Tregurà: 153,4 litres
Vallter (Pastuira): 139,5 litres

Avisos meteorològics

Avís per dimecres per acumulació de més de 100 litres en 24 hores (risc alt)

Avís per dimecres intensitat de pluja: 20 litres en 30 minuts (risc moderat)





El Ter pleníssim al seu pas per Camprodon. Foto: Jordi Juncà 

El Ter de banda a banda a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

La riera de l'Arçamala plena al pas pel Molí Petit. Foto: CEA Alt Ter