Teresa Jordà: «Els pobles tenen el dret i el deure de resistir contra el fracking»

La diputada de Ripoll intervé al Congrés espanyol amb la samarreta groga de la plataforma de Riudaura. El PP, CiU i UPyD diuen "no" a prohibir el "fracking"

Redacció
14 de febrer del 2013
Vídeo Teresa Jordà
Vídeo Teresa Jordà


La diputada ripollesa Teresa Jordà va defensar aquest dimecres des de la tribuna del Congrés espanyol la prohibició del fracking al conjunt de l'Estat. Ho va fer amb la samarreta groga de la plataforma Riudaura Junts que des d'aquest municipi de la Garrotxa encapçala la lluita contra els projectes per extreure hidrocarburs a diverses comarques de la Catalunya interior entre les quals el Ripollès.

Jordà va afirmar que “la tècnica del fracking suposa la utilització de substàncies tòxiques com el benzè, el plom i altres productes químics que han estat catalogats com cancerígens” i provoca “la contaminació de l'aire, d'aqüífers i de les vides que en depenen, així com l'alteració d'importants ecosistemes”.

Davant del que considera una “injustícia” va afirmar que “els pobles tenen el dret i el deure de practicar la insubmissió i la resistència”. “I no tinguin cap dubte que ho faran, en defensa del seu territori i de les seves famílies. Com ho està fent Riudaura a la comarca de la Garrotxa” va afegir. En aquest sentit va lamentar que l’Estat espanyol impulsi el fracking “quan en la majoria de països europeus i en diversos estats dels EUA es prohibeix i quan el Parlament europeu adverteix sobre riscos potencials i la necessitat de la seva regulació”. De fet, va anar més enllà, i va preguntar a la bandada popular si les empreses que se'n beneficien també els financen amb els seus sobresous en referència al cas Bárcenas de presumpte corrupció.

El PP, CiU i UPyD voten en contra prohibir el fracking

En el ple d'aquest dijous el Congrés espanyol ha rebutjat una proposta de la Chunta Aragonesista, que forma part del grup d'Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya, per tal de prohibir definitivament el fracking a l'Estat espanyol. Una moció que el PP ha tombat juntament amb UPyD i CiU. Els nacionalistes havien presentat una esmena de substitució per tal que abans de vetar aquesta tècnica hi hagi un informe d'experts sobre els riscos i impactes potencials. Així mateix, reclamen que sigui la Unió Europea qui reguli la qüestió.