La JNC del Ripollès rebutja «rotundament» el «fracking»

Els joves de Convergència demanen apostar per les energies renovables

Redacció
23 de gener del 2013
La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) del Ripollès ha expressat el seu rebuig “rotund” a la possibilitat que s'explotin hidrocarburs a la comarca mitjançant la tècnica del fracking. El posicionament dels joves de Convergència, en un comunicat molt dur, arriba la mateixa setmana que el Govern ha intentat tranquil·litzar els alcaldes de la comarca.

La JNC, de fet, va més enllà dels possibles projectes d'explotació amb fracking –cal recordar que fins ara només s'ha concedit un permís d'investigació-, per recordar que els combustibles fòssils “són un model energètic en decadència”. Recorden que Catalunya s'ha de plantejar quin model energètic vol i aposten per les renovables a partir “de la fusta obtinguda de la neteja del sotabosc, l’energia del sol i l’eòlica” per dibuixar un escenari d'“autosuficiència”.

Sobre el fracking, a més, recorden que per molts llocs de treball i diners que generessin abans algú hauria de respondre clarament “el preu a pagar” per part de la comarca.

Més ajuntaments debatran rebutjar el fracking

El posicionament de la JNC se suma al realitzat per altres partits i institucions. Precisament un dels alcaldes de l'organització juvenil, el campdevanolenc Joan Manso, s'ha sumat al comunicat i ha anunciat que el consistori també s'hi posicionarà. El proper divendres, per altra banda, l'Ajuntament de Sant Joan debatrà una moció de rebuig al fracking presentada per ERC mentre que a Ribes la proposta l'ha realitzat ICV.

COMUNICAT: La JNC del Ripollès, “rotundament” contra el fracking a la comarca
El col·lectiu ripollès de la Joventut Nacionalista de Catalunya es mostra rotundament en contra dedesenvolupar explotacions petrolíferes al nostre entorn mitjançant el mètode d'extracció per fracking. I per això, vol contribuir al debat amb els seus arguments.

Aquest sistema consisteix en injectar aigua, sorra i additius químics que no són biodegradables al subsòl, on es queden eternament. Això, per tant, podria filtrar-se als aqüífers i contaminar l'aigua que pot arribar al consum humà. A més, afegeix més risc sísmic a una zona que ja de per sí enpateix un nivell remarcable en comparació a la resta del país.

En aquest context, el cap comarcal de la JNC, Jordi Gumí, llança la pregunta següent: “Algú enspodria respondre fermament si això portaria llocs de treball i diners, quin és el preu quehem de pagar?”. Més enllà d'això, Gumí planteja un debat sobre el model energètic que cal desplegar en un termini llarg i mitjà: “Els combustibles fòssils són un model energètic en decadència. Mirant en un horitzó no gaire llunyà, Catalunya i els catalans haurem de plantejar-nos el model energètic que volem emprendre”. Després dels esforços dels darrers anys per diversificar les fonts energètiques, “ara seria un error voler allargar la dependència del petroli.

La JNC ripollesa, doncs, defensa que hi han altres sistemes energètics menys contaminants per al nostre territori: “Aprofitem els recursos naturals que tenim com la fusta obtinguda de la neteja del sotabosc, l’energia del sol i l’eòlica i de ben segur que dibuixarem aquell model autosuficient que necessitarem d’aquí pocs anys. I a més, aquest són sectors que també generen llocs de feina i riquesa per al territori”.

Per tant, el posicionament català i ripollès sobre el debat del fracking ha de ser clar i la formació juvenil defensa que ha de ser rotundament contrari a posar-lo en pràctica.