Jan renuncia a la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts

El creador d'en Superlópez, establert a Sant Pau de Segúries, ha dedicat 4 àlbums a la comarca

Redacció
03 de gener del 2013
Jan
Jan | Wikicommons
El Ministeri espanyol de Cultura va anunciar el passat 28 de desembre la concessió de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts a Juan López Fernández, conegut artísticament com a Jan. El dibuixant d'en Superlópez, establert des de fa més de vint anys a Sant Pau de Segúries, ha decidit renunciar al premi per “ètica personal en les actuals circumstàncies socials i polítiques actuals”.

Jan va néixer l'any 1939 a la localitat de Toral de los Vados, a el Bierzo, però de petit es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Una segona emigració va ser a Cuba abans de traslladar-se definitivament a Catalunya. Fa més de vint anys es va establir al Ripollès, primer a la Ral i actualment al mateix poble de Sant Pau de Segúries des d'on continua dibuixant. De fet, aquest mateix 2012 va publicar l'Asalto al Museo, el 57è àlbum d'en Superlópez, ambientat al Museu Etnogràfic de Ripoll.

Es tracta de la quarta historieta del superheroi que passa a la comarca. La primera va ser Los cerditos en Camprodón (1990) i després en van venir més com Hotel Pánico y La cosa del pantano, el flautista de Hamelín y otras soserías (1991) –doble historieta ambientada a Ribes de Freser i la Ral, respectivament- i El patio de tu casa es particular (2003) –que neix d’una caminada de les Llosses a Alpens amb el seu amic Florenci Crivillé, conservador del Museu Etnogràfic-.

Comunicat d'en Jan
“Vull expressar el meu agraïment davant les moltes felicitacions m'han arribat i, també, disculpar-me per haver provocat tantes expectatives entre col·legues i amics, i sobretot entre els meus paisans de Toral. Hauria preferit que m'ho preguntessin primer, però davant les circumstàncies socials i polítiques actuals no puc, per ètica personal, acceptar la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts que, segons he sabut per la premsa, em concedeix el Ministeri de Cultura d'Espanya, fet del qual encara estic esperant una confirmació oficial per actuar en conseqüència. Sempre he intentat sentir-me bé amb mi mateix, i per aconseguir-ho he d'actuar el més cenyit possible a les meves conviccions. Salutacions i una abraçada ben solidària per a tothom”.