El PP veta Teresa Jordà a la comissió de secrets del Congrés espanyol

La diputada ripollesa ha acusat els populars d'“excloure els catalans rebels amb l'Estat”

Arnau Urgell
15 de novembre del 2012
Esl tres independentistes al seus escons de Madrid.
Esl tres independentistes al seus escons de Madrid. | ERC
El PP ha vetat els tres diputats republicans. Foto: ERC

La ripollesa Teresa Jordà ha estat una de les protagonistes del ple del Congrés espanyol d'aquest dijous. La majoria absoluta del PP ha estat suficient per vetar-la com a membre de la comissió de secrets del Congrés espanyol, on l'executiu i els seus serveis d'intel·ligència transmeten part de la informació reservada als representants de cada grup parlamentari.

El Partit Popular des de l'inici de legislatura no ha volgut ni en pintura els republicans a la comissió. Per una banda, el fet de compartir grup mixt amb Amaiur, la coalició de partits abertzales d'esquerra, era l'excusa per vetar ERC amb el pretext que estarien “al servei” dels “hereus de Batasuna”. Ara però, és el mateix procés sobiranista català la raó per evitar que en formin part.

El grup mixt primer va presentar Alfred Bosch i, després de vetar-lo, Joan Tardà –això els va dur a portar l'exclusió al Tribunal Constitucional el mes de maig-. Avui ha estat el torn de la ripollesa Teresa Jordà i la situació s'ha tornat a repetir amb un diàleg ben pujat de to a l'hemicicle. La diputada d'ERC ha acusat els populars d'“excloure els catalans rebels amb l'Estat” i els ha recordat que la lluita era democràtica per assolir la independència.

Con su pan, se lo coman ” ha dit en un castellà ben castís per treure importància al vet recordant que els secrets reals no es comunicaven a la comissió. La rèplica no s'ha fet esperar: “No es pot estar a missa i repicant” en referència al fet de ser independentista i voler participar d'una comissió “sensible”. A més, el diputat popular Rafael Hernando ha qualificat el discurs de Jordà “d'insults colpistes contra aquesta cambra”.