El pintor que va néixer al carrer Freser de Campdevànol

El descobriment d'una placa commemorativa tanca el centenari de Coll i Bardolet

Redacció
08 de novembre del 2012
Inauguració de l'exposició retroespectiva de Coll i Bardolet.
Inauguració de l'exposició retroespectiva de Coll i Bardolet. | ElRipollès.info
La família del pintor descobrint la placa on va néixer Coll i Bardolet. Foto: ElRipollès.info

Misteri resolt. Josep Coll i Bardolet va néixer un 7 de novembre de 1912 al 3r 2a del número 2 del carrer Freser de Campdevànol (l'actual número 12). Establir exactament la finca que va veure els primers passos del pintor era precisament un dels objectius de l'Any Coll i Bardolet que es va tancar aquest dimecres coincidint amb el centenari.

El descobriment d'una placa commemorativa (“En aquesta finca va néixer el 7 de novembre de 1912 Josep Coll i Bardolet. Reconegut pintor i fill il·lustre d'aquesta vila”) va ser el punt àlgid d'un acte tant senzill com emotiu. Josep Coll, nebot del pintor, va agrair al municipi “l'estima que heu demostrat al meu oncle” tot comparant-la amb la mateixa que ell li professa. A més, va ironitzar sobre la qualitat dels actes organitzats al llarg dels darrers mesos: “A Mallorca –que el proper dia 9 fan l'acte central- estan preocupats per arribar al nivell de Campdevànol”.

L'alcalde Joan Manso, per la seva banda, va assegurar que l'Any Coll i Bardolet permetria que les noves generacions es fessin seu el pintor. Això sí, va reconèixer que “ha aportat molt més a Campdevànol del que mai se li podrà reconèixer”. A més, tot citant el conseller Ferran Mascarell –que va participar a l'acte central en el marc de la Gala- va assenyalar que “els municipis que són generosos amb el passat poden mirar el futur”.

Campdevànol, Vic i Valldemosa van ser els principals escenaris de la vida del pintor. “El centenari ha servit per reforçar un eix que cal mantenir” va assegurar l'alcalde campdevanolenc poca estona abans de desplaçar-se a Vic per participar a la inauguració de l'exposició Coll Bardolet. Una mirada de 100 anysal Museu de l'Art de la Pell. La mostra, que restarà oberta fins el 13 de gener de 2013, està formada per una cinquantena d’obres que procedeixen del llegat que el pintor va fer a Campdevànol i que la Fundació Caixa de Girona exposa de manera permanent.

Galeria de fotos de l'exposició de Coll i Bardolet a Vic
 

L'exposició «Coll Bardolet. Una mirada de 100 anys» a Vic. Foto: Adrià Costa