ERC reclama una nova consulta popular sobre la Devesa del Pla

Els republicans al·leguen contra els principals elements d'un proposta presentada pel govern que consideren “fruit de la pressió brutal de Mercadona”

Arnau Urgell
04 d'octubre del 2012
La propietat de la Devesa del Pla vol canviar el planejament.
La propietat de la Devesa del Pla vol canviar el planejament. | Arnau Urgell
ERC reclama una consulta sobre el futur de la Devesa del Pla. Foto: Arnau Urgell

ERC vol que els ripollesos es tornin a pronunciar en una consulta popular sobre la Devesa del Pla. Si el 2009 ho van fer per rebutjar la proposta d'àrea residencial estratègica que impulsava l'aleshores conseller Joaquim Nadal, ara consideren que s'hauria de poder fer el mateix amb la nova proposta presentada per l'equip de govern. De fet, els republicans han al·legat contra els principals elements d'una modificació que consideren “fruit de la pressió brutal de Mercadona”.

L'exalcaldessa Teresa Jordà, una vegada més, ha criticat el procediment emprat per l'actual govern que ha qualificat “d'estrany i sospitós”. A banda de lamentar la manca de transparència consideren que la pressió de l'empresa d'alimentació valenciana ha suposat, al mateix temps, una gran pressió de la propietat cap a l'Ajuntament. Pels republicans, l'equip de Jordi Munell ha vist en aquesta situació “una oportunitat per complir part del programa electoral” però “en detriment dels interessos de Ripoll”.

De fet, els republicans –tal com van insinuar al ple- estan convençuts que el nou conveni (tècnicament és una addenda al signat el 2006) és més beneficiós per la propietat en aspectes com les infraestructures de connexió, el nombre de pisos o les reserves per d'habitatges protegits. Entre els elements que critiquen hi ha l'eliminació del pont al sector nord –consideren que és viable- i sobretot la construcció del firal. A més, recorden que tots els treballs encarregats a l'arquitecte redactor van a càrrec de l'1,75 milions destinats inicialment al pont. També critiquen que la proposta d'ordenació elimini l'actual canal i desprotegeixi la casa d'oficines (que en el conveni de 2006 es mantenia).

Admeten que realitzar la consulta és difícil

La proposta de demanar l'opinió dels ripollesos ja ha circulat les darreres setmanes. Des de l'equip de govern ja s'ha posat la bena abans de la ferida. “No farem una consulta quan el que estem fent és complir un compromís electoral que Ripoll ens va confiar amb una àmplia majoria” va explicar a aquest mitjà l'alcalde Jordi Munell. Per Teresa Jordà, en canvi, és més necessària que mai ja que el projecte presentat canvia totalment allò que els ripollesos van votar en la primera consulta.

Tanmateix, l'aritmètica juga en contra dels republicans que tenen cinc dels 17 regidors. “Esperem que el PSC hi estigui a favor” explica Teresa Jordà però, tot i això, la majoria absoluta de CiU pot tombar sense problemes la proposta. “És més fàcil fer la consulta per l'estat propi que la de la Devesa del Pla” admet irònicament.

Especial sobre el futur de la Devesa del Pla