Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol menen pressa per la independència

El consistori santjoaní es declara per unanimitat “territori català lliure” mentre Ribes ho pot debatre dilluns. A Campdevànol, CiU i ERC aproven una moció per iniciar el procés de secessió

Arnau Urgell
29 de setembre del 2012
L'estelada va onejar per primera vegada a Sant Joan de les Abadesses.
L'estelada va onejar per primera vegada a Sant Joan de les Abadesses. | Marc Cargol
Sant Joan ja és "territori català lliure". Foto: Marc Cargol

L'onada sobiranista no s'atura. Coincidint amb el suport d'una amplíssima majoria del Parlament a favor de celebrar una consulta d'autodeterminació, els ajuntaments del Ripollès continuen posicionant-se per avançar cap a la independència. A Sant Joan de les Abadesses s'han declarat “territori català lliure” –seguint l'exemple de Ripoll i Vallfogona- mentre a Campdevànol van instar la cambra catalana a iniciar el procés de secessió.

La sala de plens de Sant Joan es va omplir aquest divendres amb una cinquantena de persones que van celebrar la declaració del municipi com a “territori català lliure”. Una vegada més, com va passar amb l'ingrés a l'AMI o el fet de penjar l'estelada per la Diada, el PSC –que governa amb majoria absoluta- va donar suport a una proposta presentada tant per la secció local de l'ANC com CiU, ERC i la CUP. D'aquesta manera, esdevé el tercer municipi de la comarca en realitzar un pronunciament simbòlic que, de moment, ha suposat la denuncia del sindicat ultra Manos Limpias al consistori vallfogoní. A Ribes, Vall de Ribes per la Independència també ha presentació la moció amb la voluntat que es debati abans de les eleccions (no està clar si es farà en el ple d'aquest dilluns).

En el cas de Campdevànol la majoria formada per l'equip de govern de CiU i ERC va aprovar una moció en la qual s'instava al Parlament a iniciar el procés de secessió. El PSC es va abstenir lamentant que no s'hagués intentar consensuar el text i considerant que calia evitar “caure en les mateixes imposicions” de les quals es queixa el poble català –en referència a l'aposta del text per una declaració unilateral d'independència-. “Volem ser part activa d'un procés històric que requereix treball, fermesa i molta legitimitat” va afirmar la portaveu socialista Núria López.

Joan Manso, per la seva banda, va assegurar que mentre sigui alcalde “farà tot el que sigui necessari perquè Catalunya assoleixi els seus objectius nacionals” –expressió utilitzada per Artur Mas fa pocs dies-. A més, sobre els dubtes que al municipi hi hagi una majoria social a favor del “sí” va afirmar: “El sentiment independentista a Campdevànol ha crescut molt els darrers anys”.