Ripoll «s'allibera» d'Espanya

CiU, ERC i PxC converteixen Ripoll en la primera capital gironina que esdevé "territori català lliure". El PSC s'hi oposa perquè no contempla una consulta

Arnau Urgell
26 de setembre del 2012
Hissada de l'estelada a l'Ajuntament de Ripoll.
Hissada de l'estelada a l'Ajuntament de Ripoll. | Arnau Urgell
Ripoll ja és "territori català lliure". Foto: Arnau Urgell

Ripoll ja és “territori català lliure”. O el que és el mateix, s'ha “alliberat moralment” de l'Estat espanyol. Un nou posicionament –que s'afegeix al d'hissar l'estelada de manera permanent, formar part de l'AMI o declarar el rei com a “persona non grata”- en un context d'efervescència sobiranista.  De fet, la decisió del consistori ripollès –que va ser seguida per una quarantena de persones a la sala de plens- va arribar poques hores després de la convocatòria d'unes eleccions al Parlament que es preveuen plebiscitàries.

Es tracta de la primera capital de comarca gironina en assumir una declaració iniciada fa setmanes per Sant Pere de Torelló. També s'han declarat “territori català lliure” ciutats comVic, Tortosa i Vilafranca del Penedès mentre que el Ripollès ho ha fet Vallfogona i Sant Joan ho debatrà divendres. En canvi, el govern de Toses va decidir deixar la decisió per un ple extraordinari per intentar consensuar el text amb ERC, segons fonts municipals. En aquest sentit l'alcalde ha lamentat que la moció es va presentar només tres hores abans de la sessió plenària.

Ripollès per la Independència –la secció territorial de l'Assemblea Nacional Catalana- va presentar la moció que va rebre el suport de CiU, ERC i la PxC. En canvi, el PSC s'hi va oposar ja que el text instava al Parlament a declarar la independència i no pas a convocar un referèndum d'autodeterminació, com defensen. Això sí, el portaveu socialista, Enric Pérez, va assegurar que “si Espanya no ens deixa fer la consulta l'haurem de fer per una altra via, per exemple des dels ajuntaments”.

Valoració de l'ANC Ripollès