El santjoaní Esteve Martínez mor en una allau al Mont Blanc

Els cossos d'emergència han pogut rescatar un segon alpinista santjoaní, ferit lleu, mentre un tercer s'ha quedat al refugi. L'allau ha provocat almenys nou víctimes mortals

Redacció
12 de juliol del 2012
Esteve Martínez ha mort al Montblanc
Esteve Martínez ha mort al Montblanc
Esteve Martínez ha mort al coll del Mont Maudit, al Montblanc

Una allau al coll del Mont Maudit, a la zona del Mont Blanc, ha provocat la mort de nou alpinistes i ferides a nou més. Entre les víctimes mortals hi ha el santjoaní Esteve Martínez, de 38 anys, segons han confirmat a aquest mitjà fonts de la FEEC. L'allau també ha afectat al santjoaní Guillem Ferrer, de 35 anys, que ha estat rescatat i l'han ingressat en un hospital de Chamonix amb pronòstic lleu.

Tant sols quinze metres separaven els dos santjoanins en el moment de l'allau. Ferrer ha tingut la sort de quedar amb la cara fora de la neu i un dels braços lliure. Això li ha permès treure part de la neu i cridar per alertar els serveis d'emergència. Ha estat rescatat en helicòpter i totes les proves mèdiques indiquen que no té cap problema important més enllà del dolor dels cops rebuts. Segurament demà al matí serà donat d'alta. "Ha baixat un allau descomunal" ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Un tercer membre de la UE Sant Joan, Toni Trilla, s'ha quedat al refugi Cosmiques (3.613 metres) ja que tenia problemes físics a la cama. Està previst que aquesta mateix tarda els familiars de la víctima viatgin a Chamounix per iniciar els tràmits per repatriar el cos. Martínez, nascut a Sant Vicenç dels Horts, era un alpinista molt experimentat i en el si del club santjoaní -a banda de formar part de la junta- s'encarregava de dirigir la cursa de muntanya Taga Evo 2040.

L'allau s'ha produït cap a les cinc de la matinada a 4.345 metres d'altitud. En aquells moments hi havia una trentena d'alpinistes iniciant l'atac al Montblanc. "És una època de l'any on l'afluència d'alpinistes és molt important" ha explicat el president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino.

L'alcalde de Chamonix ha declarat al diari Liberation que cap butlletí alertava del perill d'allaus. Les primeres informacions apunten que la causa podria la ruptura d'una placa de vent després de l'acumulació de neu i l'increment de temperatures dels darrers dies.

Dol oficial

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha decretat un dia de dol oficial i ha convocat un minut de silenci per aquest divendres a les vuit del vespre. Hores d'ara es desconeix quan es podrà repatriar el cos i realitzar el corresponent funeral.

Esteve Martínez fent escalada en gel. Foto: Aleix Roqué