Arnau Julià venç l'Emmona i esdevé el primer campió català d'ultraresistència

El corredor de l'Alt Urgell recorre els 106 km en menys de 16 hores. Jaume Folguera i Juan José Oliva completen el podi. Olga Mankó remunta i guanya en categoria femenina. Toni López (9è), millor santjoaní

Arnau Urgell
16 de juny del 2012
Arnau Julià arribant a la meta.
Arnau Julià arribant a la meta. | Marc Cargol
Arnau Julià ha baixat de les 16 hores. Foto: Marc Cargol

Arnau Julià (dorsal 10) ha estat el gran guanyador de la tercera edició de l'Emmona, la ultratrail de la UE Sant Joan de 106 km i 8.300 metres de desnivell positiu. L'atleta de Coll de Nargó (Alt Urgell) ha arribat a la meta baixant de les 16 hores, concretament 15:57:47, pràcticament el mateix temps que el guanyador de l'any passat tot i que en aquesta edició el recorregut s'havia endurit.

La victòria ha premiat la regularitat de Julià. Al llarg de la prova ha estat en un segon pla, acompanyat de Juan José Oliva, mentre Jordi Martín (dorsal 1) i el vallesà Jaume Folguera (dorsal 12) dominaven la prova. Quan semblava que l'atleta de Campdevànol aconseguia un avantatge definitiu, ha patit un defalliment que l'ha obligat a abandonar entre Planoles i Campelles.

Això ha donat via lliure a Julià que ja no ha abandonat el lideratge fins a Sant Joan de les Abadesses. Tanmateix, en coronar el Taga -la darrera ascensió de la prova- tot just tenia cinc minuts d'avantatge respecte Folguera i Oliva, que han completat el podi masculí (han entrat a 10 i 21 minuts del campió). Cal recordar que l'atleta d'Alcanar també va aconseguir la tercera posició en l'edició 2011. La quarta posició ha estat per Albert Vilaró (a 59 minuts de Julià) mentre la cinquena i la sisena, a més de dues hores i mitja del millor temps, han estat pel barceloní Pau Vives i el manlleuenc Ramon Rierola, respectivament.

El millor corredor del Ripollès ha estat el santjoaní Toni López. Ha completat els 106 quilòmetres en 19:01:15 i finalment ha aconseguit la vuitena posició en homes i la novena absoluta.

Si la competició masculina ha estat emocionant tampoc no ha decebut la femenina. Olga Manko (21), que a Núria era quarta, ha anat recuperant posicions fins assolir el liderat a Campelles. Finalment ha arribat a Sant Joan amb un temps de 18:53:22 esdevenint la vuitena classificada absoluta i reeditant la victòria del 2011. Per darrera, a dues hores i cinc minuts, han arribat les dues atletes que han dominat dues terceres parts de la prova: Corine Favre (22), doble campiona del món de l'especialitat, i la murciana Teresa Nimes (24). Molt a prop del podi ha quedat Teresa Forn (44) -que ha estat tercera bona part de la prova- que ha entrat a meta a només deu minuts de la parella Favre-Nimes.

181 valents acaben la prova

L'Emmona 2012, malgrat que augmentava la duresa del seu recorregut, va multiplicar els inscrits fins a 342. Tanmateix, finalment van ser a la sortida un total de 286 corredors que van afrontar unes condicions meteorològiques molt dures sobretot per la calor del migdia. Van aconseguir arribar a la meta un total de 167 homes i 14 dones mentre 105 dels que havien pres la sortida van abandonar. Els darrers en arribar a Sant Joan han invertit 33 hores i 47 minuts per cobrir els 106 quilòmetres.

Resultats finals Emmona 2012 (pdf)

Olga Mankó ha repetit la victòria del 2011. Foto: Marc Cargol

Corinne Fevre arribant als Trespics com a líder en dones. Foto: Arnau Urgell

Arnau Julià després de superar els Trespics. Foto: Arnau Urgell

Toni López a la meta: primer atleta del Ripollès i vuitè absolut. Foto: Marc Cargol

Jordi Martín i Jaume Folguera, al seu pas pels Trespics, en primera i segona posició. Foto: Arnau Urgell

Sortida de l'Emmona 2012. Foto: Marc Cargol