L'Emmona decidirà el campió català d'ultraresistència

342 corredors sortiran aquest dissabte per afrontar una ultratrail de 106 km i 8.300 m de desnivell positiu

Arnau Urgell
15 de juny del 2012
Manel Amor en arribar a la meta.
Manel Amor en arribar a la meta. | Arnau Urgell
Manel Amor en arribar a la meta el 2011. Foto: Arnau Urgell

Després de mesos de preparació l'Emmona ja és aquí. Aquest dissabte, un total de 342 corredors estan citats ben d'hora, ben d'hora, per iniciar una ultratrail de 106 quilòmetres i 8.300 metres de desnivell positiu. La prova, que per tercer any organitza la Unió Excursionista Sant Joan, tindrà més participació que mai –l'any passat van prendre la sortida 154 atletes- i augmentarà la seva duresa amb l'ascensió final al Taga. A més, per primera vegada coronarà el campió català d'ultraresistència.

La cursa s'iniciarà a les sis del matí del dissabte 16 a la zona de l'escorxador de Sant Joan i passarà per passarà per Pardines, Núria, Planoles, el Baell i Ribes de Freser. L'organització ha variat dos trams respecte l'edició de l'any passat. El primer tram, de Sant Joan a Pardines, en comptes de l'ascensió el Taga es pujarà el Puig Estela i tota la carena de la serra Cavallera fins a la portella d'Ogassa. Així mateix, s'ha modificat el rush final des de Planoles a Sant Joan. En comptes de dirigir-se cap a Montgrony i Campdevànol es pujarà al Costa Pubilla i a la Covil, es baixarà a Ribes i des d'allà es viurà la recta final amb l'ascensió al Taga i posterior descens fins a Sant Joan.

Jordi Miguel, president de la UE Sant Joan i coordinador de la prova, creu que la prova no es començarà a decidir fins a Núria, quan es compleixin els primers 45 km de la competició. Precisament el santuari és un bon punt per animar els participants –entre 12 del migdia i nou del vespre-. Altres punts de pas són Pardines (08:15 a 11:15); Bastiments (10:49 – 17:34); el Puigmal (13:50 – 22:59); Planoles (14:32 – 2:29) i la plaça del Mercat de Ribes de Freser (17:52 – 10:28). Està previst que el guanyador arribi a Sant Joan a partir de les deu del vespre (16 hores després de la sortida) mentre que l'horari límit és a les sis de la tarda de diumenge (quan es compleixin 36 hores de prova).

El I Campionat de Catalunya FEEC-Lafuma de Curses d’Ultra-resistència es preveu molt disputat. No hi haurà el guanyador de l'any passat, l'osonenc Manel Amor –va completar els 106 km amb 15 hores 57 minuts i 7 segons- però sí el segon i el tercer classificat del 2011, el campdevanolenc Jordi Martín i Juan José Oliva –ambdós van protagonitzar un esprint de 20 quilòmetres-. Els participants es trobaran un temps marcat pel sol i calor d'estiu, un element que augmentarà la duresa de la prova.

En categoria femenina (29 inscrites) hi haurà tant les guanyadores del 2011, Olga Mankó, com la del 2010, Marta Prat. També destaca la presència de Teresa Nimes així com sobretot la participació de Corinne Fravre, segona al darrer Campionat de Franca d'Skyrunning i doble campiona del món de l'especialitat (2005 i 2008), malgrat que inicialment una lesió l'havia fet renunciar a la competició. Precisament Favre serà l'estrella de la presentació de la cursa a Barcelona que comptarà amb un entrenament de deu quilòmetres.

L'activitat relacionada amb l'Emmona començarà el divendres amb l'entrega de dorsals i una reunió previa al Palmàs (19:00). Posteriorment, es farà un sopar al pavelló municipal. Tot plegat no seria possible sense els 250 voluntaris que col·laboraran en les tasques d'organització, logística i control.

Tots els finishers de l’Emmona obtindran quatre punts per poder participar a l’edició 2013 de l’Ultra Trail del Montblanc. Es tracta de la puntuació màxima a la qual pot aspirar una cursa d'aquesta modalitat i enguany només la tenen sis competicions al conjunt de l'Estat espanyol.

Previsió meteorològica Emmona (Meteoribes)

Fitxa tècnica de l'Emmona 2012