«Coll i Bardolet seria el més feliç del món amb aquest reconeixement»

Campdevànol presenta els actes per commemorar el centenari del naixement del pintor que començaran la vigília de Sant Joan i acabaran el 7 de novembre

Arnau Urgell
12 de juny del 2012
Comissió del centenari de Coll i Bardolet.
Comissió del centenari de Coll i Bardolet. | Arnau Urgell
Comissió del centenari de Coll i Bardolet. Foto: Arnau Urgell

El 7 de novembre de 1912 va néixer a Campdevànol Josep Coll i Bardolet. Un segle més tard, el seu poble natal li dedica una celebració que començarà per Sant Joan i que s'allargarà fins al dia que es compleix el centenari. Aquest dilluns es va presentar en societat la comissió organitzadora –format per actuals i antics càrrecs electes del consistori, familiars del pintor desaparegut el 2007 i responsables de l'associació de pintors del municipi-.

Els actes del centenari de Coll i Bardolet han estat dissenyats amb l'objectiu que siguin el màxim participatius possibles i involucrin les entitats i els veïns de Campdevànol. A més, condicionats per les restriccions econòmiques de l'actual context s'ha apostat per la “imaginació” i per adaptar algunes de les activitats del calendari festiu del municipi, especialment una Festa Major que quedarà embolcallada per l'obra del pintor campdevanolenc.

Les celebracions començaran la vigília de Sant Joan on s'aprofitarà la rebuda de la Flama del Canigó per inaugurar l'any Coll i Bardolet. De fet, la flama quedarà encesa a la plaça Anselm Clavé fins el 7 de novembre, quan s'acabaran els actes. El gruix d'actes es faran durant la Festa Major amb un concert que evocarà a partir de la música els aspectes de la seva vida; la representació del Comte Arnau de l'Esbart Marboleny, una mostra de l'obra de Coll i Bardolet, un piromusical amb una selecció musical que agradava al pintor o el 10è Concurs de Pintura Ràpida, entre altres.

“El meu oncle seria el més feliç del món amb aquest reconeixement” va afirmar Olga Coll, neboda del pintor i representant de la família a la comissió organitzadora. En aquest sentit va destacar que les celebracions hagin apostat per ser “populars amb molta llum i festa”. També va destacar que a Mallorca, on el consell insular ha declarat el 2012 com a Any Bardolet, s'han organitzat una trentena d'actes arreu de l'illa. “Pràcticament se'n faran tants aquí amb un sol municipi!”, es va exclamar.

La presidenta de la comissió, l'exalcaldessa Montse Pujol, va destacar “l'orgull” de poder organitzar la celebració. “La majoria de nosaltres vam poder conèixer i tractar el pintor i era una persona encantadora” va destacar. Per la seva banda, l'alcalde Joan Manso va celebrar que la idea de recordar Coll i Bardolet hagués esdevingut un important gruix d'activitats. En principi, hi haurà doble presència dels representants polítics de Campdevànol i Valldemosa en les respectives festes majors. Això sí, Manso va aclarir que serien “viatges privats” per tal de ser conseqüents amb l'austeritat dominant.

On va néixer Coll i Bardolet?

Aprofitant el centenari es vol esbrinar on va néixer el pintor un segle ençà. La família explica que Josep Coll i Bardolet parlava de cal Sostento. "Aparentment aquesta casa estava al barri del Raval però no en tenim la certesa". De fet, com que va marxar del poble l'any 1920 és possible que hores d'ara no existeixi. Sigui com sigui, ho volen tenir clar abans del 7 de novembre.