L'andorrà Carles Rossell s'imposa als Bastions després de córrer més de 13 hores

La basca Leire Iruretagoyena guanya en categoria femenina i aconsegueix la desena posició absoluta. Manuel Díez i Juan Miguel Cuenca completen el podi

Arnau Urgell
02 de juny del 2012
Carles Rossell coronant el Taga com a líder dels Bastions.
Carles Rossell coronant el Taga com a líder dels Bastions. | Corriols de Llum
Carles Rossell coronant el Taga com a líder dels Bastions. Foto: www.corriolsdellum.com

Carles Rossell (dorsal 48) ha estat el clar vencedor de la segona edició de la ultratrail dels Bastions. L'atleta de la Federació Andorrana -i no el seu germà Jordi com erròniament s'ha informat al llarg de la jornada- ha aconseguit situar-se líder de la prova en el descens de Fontalba a Núria.

A partir d'aquí, ha avançat amb pas ferm passant en primera posició en tots els controls de pas: Núria, Noufonts, Balandrau, Pardines i Taga. Ha arribat a Ribes de Freser després de córrer durant 13 hores i 14 minuts, un temps sensiblement pitjor que el de l'any passat (per sota les 12 hores).

La victòria de Rossell s'ha basat en la constància i en no deixar-se impressionar pel ritme que han pres diversos corredors en el primer tram de la ultratrail. És el cas de Manuel Díez (dorsal 19) que ha passat primer a Campelles o de Juan Miguel Cuenca (dorsal 34) que ha estat líder fins a Fontalba. Precisament aquests dos corredors han acabat completant el podi a Ribes de Freser. Díez, que a Núria havia caigut fins a la cinquena posició, s'ha refet i ha completat els 85 quilòmetres amb 13 hores 35 minuts i 43 segons mentre que Cuenca ha tardat 13 hores 46 minuts i set segons.

Josep Pera Vall-llosera (dorsal 23) i Miguel Silva (dorsal 2) -que a Núria no ha passatentre els vuit primers- han estat quarts i cinquens. El millor ripollès ha estat Dani Ballesteros que ha entrat en novena posició.

En dones la prova ha estat dominada amb claredat per la basca Leire Iruretagoyena (dorsal 21) que ha completat la prova en 15 hores i 28 minuts. Cal destacar que ha arribat a Ribes en desena posició a la general demostrant un nivell altíssim.

La jornada ha estat marcada per la calor -a Núria s'ha arribat als 25 graus- tot i que els corredors no s'han deslliurat del mal temps. De fet, a prop del santuari els ha sorprès una calamarsada que ha forçat a desenes de participants a abandonar. Globalment, fins a 84 participants han plegat abans d'hora (55 dels quals a la ultratrail) mentre 186 han arribat a la meta (126 de la trail i 60 de la ultratrail).

Victòria "compartida" a la trail

Núria ha estat el punt d'inici de la trail de 50 quilòmetres, una de les grans novetats dels Bastions 2012. La cursa "curta" -amb un desnivell acumulat 8.000 metres- ha aplegat més de 150 corredors que afronten la part més dura del recorregut de la ultratrail, amb l'ascens al Puigmal per començar.

Fins a quatre corredors han "guanyat" la prova ja que han arribat junts a la meta de Ribes de Freser. Un grupet format per Ivan Parés, Dani Parés, Roger Reguant i, on destacava, la presència del ripollès Ivan Bober. Entre els corredors de la Vall de Ribes el ribetà David Salomó ha estat 13è mentre que el planolenc Lluís Gomez 32è.

En dones, la victòria ha estat per Mercedes Arcos amb un temps de 8 hores 26 minuts.

Un recorregut de 85 quilòmetres

La ultratrail ha començat a Ribes de Freser a dos quarts de set i s'ha dirigit cap a Campelles passant per Sant Antoni. D'allà els atletes han anat cap al pla de Pujalts (2.035 metres) i abans de baixar fins a Nevà i Planoles (on hi havia el primer avituallament complet.

A continuació han afrontat el tram més dur amb l'ascens fins a Fontalba (2.074 metres) i el Puigmal (2.910 metres) passant per Núria. Des del Puigmal s'afronta la part més alpina amb el pas per Finestrelles, Noufonts, Noucreus, Fossa dels Gegants, Bastiments i Balandrau abans de baixar a Pardines passant pel Puig Cerverís i el pla de les Aranyes. Com a traca final, ascens al Taga i nou descens fins a Ribes de Freser.

Vencedors trail: Roger Reguant, Ivan Bober, Ivan Parés i Dani Parés. Foto: Laia Deler

Juan Miguel Cuenca, tercer classificat, al pas pel Taga. Foto: www.corriolsdellum.com

Leire Iruretagoyena ha vençut amb molta autoritat en categoria femenina. Foto: Arnau Urgell

Classificació final ultratrail

1. Carles Rossell (48)
2. Manuel Díez Sedano (19)
3. Juan Miguel Cuenca (34)
4. Josep Pera Vall-llosera (23)
5. Miguel Silva (2)
6. Xevi Guinovart (1)
7. Jorge Martínez Balastegui (88)
8. Jordi Caba Salvó (18)
9. Dani Ballesteros (20)
10. Leire Iruretagoyena (21)

Classificacions ultratrail Els Bastions 2012

Classificacions trail Els Bastions 2012
 


Classificació ultratrail al pas per Núria

1. Carles Rossell (48)
2. Juan Miguel Cuenca (34)
3. Jordi Rossell (53)
4. Jorge Martínez Balastegui (88)
5. Manuel Díez Sedano (19)
6. Josep Pera Vall-llosera (23)
7. Dani Ballesteros (20)
8. Xevi Guinovart (1)

#elsbastions a Twitter

Web dels Bastions de la Vall de Ribes
 




Carles Rossell en arribar a la meta a Ribes de Freser. Foto: Laia Deler

Sortida de la trail de 50 km a Núria. Foto: Arnau Urgell

Carles Rossell encapçalant la prova abans d'arribar a Núria. Foto: Arnau Urgell

Sortida de la ultratrail dels Bastions a Ribes de Freser. Foto: Josep Manuel Mercader/Meteoribes